Onze tante Janny werkte bij Frisia

Een tijdje geleden zag ik een bericht op Facebook over de winkel Frisia die vroeger in Den Haag meerdere vestigingen had. Ze verkochten allerlei bakmeel, benodigdheden voor tulband, cake en nog veel meer. En wat schetst mijn verbazing: op die foto stond onze tante Janny! Door dit bericht ging ik terug in de tijd en er kwamen steeds meer herinneringen naar boven over de band die ik met haar had.

Janny werd geboren in 1916, als derde dochter van Arie Passchier en Maria Wassenaar. Zij waren onze opa en oma en woonden vanaf 1953 in Duindorp. Opa Arie was melkveehouder en had koeien in de Moerwijkpolder die toen nog niet bebouwd was. De melk en kaas werden aan huis verkocht en bezorgd met paard en wagen, en later in de winkel, eerst in de Loggerstraat en daarna in de Pluvierstraat. Janny had drie broers (Jan, Piet, mijn vader Nico en 1 zus, Kitty). Ze zijn allemaal al een tijd geleden overleden.

Janny zelf overleed in 1987, ze is nooit getrouwd geweest, maar genoot volop van het leven. Ze heeft altijd bij haar ouders in de winkel gewerkt en ook thuis gewoond, maar toen opa en oma overleden waren heeft ze nog een tijdje alleen de winkel gedraaid, toen als VIVO-winkel. Daarna is ze in dienst getreden bij Frisia. Als kind gingen wij op zondag altijd op de koffie in de Pluvierstraat, en daar mochten we met een bordje de winkel in om snoep te verzamelen. Dat was een hele traktatie, want veel snoep kregen mijn broer en ik niet in die tijd. Als we weer naar huis gingen kregen we allebei een flink stuk kaas mee voor in de bus. Omdat mijn grootouders heel gelovig waren, mochten we daar niet buiten spelen op zondag, en het eten was altijd op zaterdag al voorbereid. Tussen de middag aten we warm, en opa las uit de bijbel (met punten en komma’s). En we werden door opa overhoord wat er in de kerk was gepredikt. Meestal verzonnen we maar wat… want bij mooi weer gingen we helemaal niet naar de kerk!

Javastraat
Er zijn veel herinneringen bij mij aan de Frisia-winkels. Janny werkte eerst in de Betje Wolfstraat, daarna in de Javastraat, waar ik ook nog in de vakanties en op zaterdagen een tijdje heb gewerkt. Dat was niet echt een succes, ik heb een keer een hele pot sukade laten vallen en dat gaf me toch een rommel… alles plakte en de sukade moest worden weggegooid. In die tijd was dat geen lolletje, veel geld was er niet en als er iets vernield werd moest Janny dat zelf vergoeden. Na de Javastraat heeft ze nog een tijdje ingevallen bij de Frisia-winkel in de Badhuisstraat, waar twee zusters de scepter zwaaiden, maar omdat zij ziek werden is zij daar naar overgeplaatst. Daarna is ze gaan werken in de Prins Hendrikstraat hoek Waldeck Pyrmontkade, en daar woonde ze ook boven. De winkels van Frisia zijn nu allemaal verdwenen maar ik zag dat de produkten nog steeds worden verkocht, o.a. op de markt in de Stevinstraat in Scheveningen.

Toen Janny met pensioen ging heeft ze nog een tijd in de Ligusterstraat gewoond, waar ik vaak naartoe ging omdat ze een hele volle boekenkast had en ik heel graag las. En ze had dezelfde schoenmaat als ik, waardoor ik vaak schoenen van haar kreeg die zij niet meer wilde hebben. Dat was fijn, want in die tijd was er weinig geld in ons huisgezin en nieuwe schoenen kreeg ik niet vaak.

Janny zorgde in die tijd voor een oudere tante in Katwijk, ging daar vaak op bezoek en nadat deze tante was overleden bleek dat zij in het testament stond en had ze ineens geen geldzorgen meer! Dat was heel fijn en daardoor kon ze gaan reizen na een lang werkzaam leven.

Uiteindelijk is ze op 69-jarige leeftijd in een flatje gaan wonen in de Thuishaven in Scheveningen, vlak naast het huis van mijn ouders. Omdat mijn vader toen overleed was ze een hele steun voor mijn moeder. Ze gingen ook nog wel eens op reis naar Zwitserland en genoten daar allebei volop van. Heel droevig dat ze ineens een kwaadaardige ziekte kreeg en daar heel snel aan overleden is.

Heel veel mooie herinneringen aan deze lieve tante, en ik vond het de moeite waard om ze op te schrijven.

Lonneke Passchier
lonpasschier@hotmail.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann