Hoog Lindoduin: collector’s item met sociaal verhaal

Er is een fotoboek met verhalen verschenen over Hoog Lindoduin, die hoge flat aan het begin van de Westduinweg, die op dit moment gestript wordt.

De laatste bewoonster, Helen Pronk, heeft tot eind augustus in het lege gebouw geslapen. Toen kwam er een hek omheen en nu wordt de flat ontmanteld. “Een grondige verduurzaming”, noemt de BAM in haar persbericht deze verbouwing. In 2021 moet het klaar zijn.

Er komen dan 143 woningen in de sociale verhuur en de 39 appartementen op de bovenste drie lagen zullen als vrije sectorwoningen worden verhuurd.

Hoog Lindoduin werd bewoond door 55-plussers en velen van hen hadden gehoopt daar hun laatste dagen te kunnen slijten. Dat er iets met de flat moest gebeuren was duidelijk, want het achterstallige onderhoud was groot. Dat de renovatie zo grondig zou zijn dat iedereen zou moeten verhuizen kwam vorig jaar toch als een verrassing.

Esther de Boer (documentaire fotograaf) en Annemieke Jansen (tijdelijk huurder in de flat) hebben van dit afscheidsproces een document gemaakt. Melancholische foto’s van de oud-bewoners in hun huiskamers, tussen hun persoonlijke spulletjes en tussen de verhuisdozen… Hun verhalen over Scheveningen en het leven op zee zijn opgetekend en ook het verhaal over het duintje Lindoduin en hoe het vroeger was.

Het is een mooi boekje als afscheid van een tijdperk, want zoveel oude Scheveningers zullen er niet meer komen wonen in 2021…

Als u mooie verhalen over de flat met de wereld wil delen, dan kunt u een email sturen aan hooglindoduin@gmail.com, uw verhaal wordt dan op de website www.hooglindoduin.nl gezet.

In het boekje komen de volgende mensen aan het woord: Lien en Piet Grootveld, Elly en Arie Pronk, Jan Kouwenhoven, Dicky en Cor Batenburg, Piet en Els Verhey, Anja en Ton van Beele, Bert Happel, Beppie en Henk Gordijn, Helen Pronk, Jim Elsayad en Els van Weezenbeek, Kees Pronk en de ‘buren’ van Hoog Lindoduin, Heleen en Leen Spaans.

De tentoonstelling met foto’s van Esther was tot 27 december te zien in Muzee Scheveningen. Kijk voor meer info op www.hooglindoduin.nl.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann