The Addams Family heeft band met Den Haag

De musical The Addams Family is vier weken lang te zien in het World Forum Theater in Den Haag. De grootste reizende musical van dit theaterseizoen ging eerder deze maand in première en werd buitengewoon enthousiast ontvangen door het publiek en ontving lovende recensies. En The Addams Family heeft een bijzondere band met Den Haag.

Aan het hoofd van The Addams Family staat Gomez Addams. Hij is een vermaard degenvechter, temperamentvol tangodanser en de ultieme latin-lover, van Spaanse adellijke afkomst en zeer energiek (voor zijn leeftijd). Gomez is het gepassioneerde hoofd van de familie, adoreert zijn echtgenote Morticia met hart en ziel. Morticia is sexy en uiterst sensueel, met droge humor en een porseleinwitte huid. Na al die jaren nog steeds stapelverliefd op Gomez, die haar iedere dag weer intens weet op te winden. Ze is een gepassioneerd tangodanseres, kan uitstekend overweg met de degen en is de gitzwarte rots in de branding van haar gezin. Samen hebben ze twee kinderen: Wednesday en Pugsley. En dan wonen ook nog oom Fester, oma Eudora en butler Lurch in de excentrieke villa.

De musical is gebaseerd op tekeningen van Charles Addams. Hij publiceerde ze voor het eerst zo’n 70 jaar geleden in The New Yorker magazine. Het waren geen stripverhalen, gewoon een enkelvoudige tekening met daarin een grappige situatie. De karakters hadden ook geen namen. Die werden pas bedacht toen een Amerikaanse televisiezender besloot er een televisieserie van te maken. De zender stelde de voor de vader Repelli te noemen, maar Charles Addams koos de naam van een oude familievriend en noemde de vader Gomez. Zijn echtgenote werd Morticia en de twee kinderen Wednesday en Pugsley. The Addams Familyging op vrijdag 18 september 1964 in première in de Verenigde Staten en was 64 uitzendingen van een half uur te zien. Pas twaalf jaar later werd de serie ook in Nederland uitgezonden door de VARA en van 1992 tot 1994 herhaald door de VPRO. Begin jaren zeventig verscheen er ook nog een animatieserie, waarin Jodie Foster de stem van Wednesday Addams, de dochter van de familie, vertolkte.

Carel Struycken
Eén van de opvallendste verschijningen in de excentrieke familie Addams is die van butler Lurch. In de films die aan het begin van de jaren negentig verschenen, werd die rol gespeeld door de in Den Haag geboren Carel Struycken. Hij werd op 30 juli 1948 geboren en met een lengte van 2,13 meter is Struycken niet de langste Nederlander (dat is officieel de tien centimeter langere Robert Zwaan), maar wel een van de langste acteurs ter wereld. Door de hypofyse-ziekte acromegalie werd hij niet alleen groot, maar ook sterk. Voordat hij zich liet opereren – om niet jong te sterven – kon hij zelfs een auto optillen – maar dat zou ook een ‘sterk’ verhaal kunnen zijn.

Lang woonde Struycken niet in Den Haag, want op zijn vierde verhuisde het gezin naar Curaçao, waar hij de volgende twaalf jaar zou leven, voordat hij terug kwam naar Nederland om een opleiding tot schrijver en regisseur te volgen. Na zijn afstuderen in 1973 aan de Filmacademie vertrok hij – in het kielzog van zijn vriend René Daalder – naar Los Angeles, om daar eens rond te kijken. In Nederland maakte hij nog wel een spotje voor de chocoladehagelslag van Venz, maar het waren de Amerikanen die er met zijn bijzondere uiterlijk vandoor gingen.

Het was helemaal niet zijn bedoeling om acteur te worden. Nadat hij was afgestudeerd als regisseur aan de filmacademie in Amsterdam wilde hij films regisseren.

Maar in Los Angeles werd hij op straat ontdekt op een manier zoals we dat ook uit talrijke films kennen. Struycken liep op straat toen er een auto voor hem stopte en een vrouw uitstapte die riep: “We need you for a movie!” Een dag later stond hij al op de filmset van Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band, naast Peter Frampton, de Bee Gees, Steve Martin en Alice Cooper. Meer rollen volgden: Mr. Homn in Star Trek, de assistent van duivel Jack Nicholson in The Witches of Eastwick en in de sciencefictionfilm Men in Black. Het zijn stuk voor stuk bijrollen, soms zelfs zonder tekst. In sommige van die rollen staat ook alleen maar ‘monster’ of ‘reus’ op de aftiteling. In een interview vertelde Struycken dat hij vanwege zijn uiterlijk regelmatig gevraagd werd als maffiagangster, maar dat hij een rol als sadistische moordenaar heeft geweigerd. Wel was hij een niet zo heel aardige dokter Ferdinand in een van de weinige Nederlandse films waarin hij te zien was: Sinterklaas en het geheim van het Grote Boek.

Overigens heeft Carel Struycken ook een bekende broer. Zijn oudere broer Peter Struycken is beeldend kunstenaar en bekend door de uit kleine puntjes opgebouwde postzegel van koningin Beatrix en de beroemde, computergestuurde verlichting van het Muziektheater in Amsterdam. Beide broers hebben wel iets met computers. Peter Struycken gebruikte in de jaren zestig al een computer voor een kunstwerk en Carel experimenteert tegenwoordig op de computer met sferische panorama’s, een soort foto’s in bolvorm waarin je kunt ronddwalen.

Zelfs voordat Struycken in 1990 gecast werd voor de rol van butler Lurch in de filmversie van The Addams Family, werd hij al geassocieerd met de rol. In een interview vertelde hij dat The Addams Family ook een diepere laag heeft: ze drijven de spot met het ideale gezin en ze zijn zich totaal niet bewust dat anderen hen vreemd of excentriek vinden. En dat herkende Struycken die met name in zijn jeugd veel gepest werd om zijn bijzondere lengte. En met schoenmaat 54 maakte hij uit bittere noodzaak zelfs zijn eigen schoenen.

Musical
De musicalversie van The Addams Family baseert zich op de originele tekeningen van Charles Addams en er werd een compleet nieuw verhaal geschreven door Marshall Brickman en Rick Elice. Marshall Brickman werkte veelvuldig samen met Hollywood regisseur Woody Allen, met wie hij samen een Oscar ontving voor het script van de film Annie Hall. Voor Nederland werd de musical bewerkt door Jon van Eerd, die er een geheel eigen, Nederlandse versie van maakte. In de musical is dochter Wednesday Addams verliefd geworden op Lucas, een doodnormale jongen uit de Achterhoek. Samen met zijn ouders komt hij nu voor het eerst op bezoek bij de familie Addams. Het verliefde paartje wordt geholpen door oom Fester en de voorvaderen van de familie, die zich inzetten voor het voortbestaan van de familie.

De musicalversie van The Addams Family beleefde in 2010 zijn wereldpremière op Broadway en is in de Verenigde Staten de meest opgevoerde musical dankzij de ontelbare uitvoeringen van amateurgezelschappen en middelbare scholen. De musical is opgevoerd op alle vijf de bewoonde continenten, van Canada tot Peru, en van Zuid-Afrika tot Singapore. En nu voor het eerst in Nederland.

Vanaf 19 december 2018 tot en met 13 januari 2019 is de musical The Addams Family met in de hoofdrollen Pia Douwes, Johnny Kraaijkamp, Tony Neef, Marjolein Teepen en Raymond Paardekooper (als de butler Lurch) te zien in het World Forum Theater in Den Haag.

www.theaddamsfamily.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann