Mijmeringen (sneeuwballen)

Ik zat even te mijmeren over Oud en Nieuwvieringen in mijn jonge jaren en realiseerde mij ineens dat ik mij elk jaar weer verbaas dat ik nergens meer de zogenaamde ‘Sneeuwbal’ kan kopen. Een luchtige knapperige oliebol met slagroomvulling voorzien van een witte poederlaag. Zie nog dat we ze kochten bij een banketbakker in het Noordeinde, schuin tegenover wijnhandel Rap en naast horlogewinkel Gaemers.

Heerlijk waren ze en het verbaast mij hogelijk dat ze niet meer bestaan. En daarover nadenkend is ook het kadetje verdwenen. Een wat ovaal wit zacht bolletje met een snee in het midden. En ja, als je er zo over doordenkt is er een hoop verdwenen uit je jonge jaren met de vraag waarom. Ik denk aan droppoeder, duimdrop, stroopsoldaatjes, Hablé-wafels met slagroom, autobanden met witte zijvlakken, spatlappen achter de achterwielen en ga maar door. Opmerkelijke zaken die eigenlijk niets met de technische vooruitgang te maken hebben en zouden zijn achterhaald. Maar grappig toch ook de zaken die wel door alle hedendaagse ontwikkelingen achterhaald zijn.

Wat mij zo te binnen schiet is de brievenweger of dat ronde groene ding met dat oranje sponsje om postzegels te benatten of de telefooncel op de hoek van de straat. Briljant is hoe de BIC-pen met drukknop of de langwerpige met de gekleurde dop uit 19-toen nog steeds actueel is. Ik zie in de parfumerie ook nog steeds Tabac- en Old Spice-aftershaves te koop staan. Tjoh, wat een benauwende luchtjes waren dat. En zelfs Maya-zeep die oma’s uit vervlogen tijden in hun kledingkast hadden liggen. Grappig dat het één verdwenen is en het andere nog steeds bestaat. En als je er nog langer over doordenkt, schieten je allemaal dingen te binnen die ook niet meer bestaan, zoals wedstrijden met letters of zo in de doppen van frisdranken, een blauw zakje zout in de Smith’s-chips verpakking waarbij je zelf de keus had om de chips te bezouten of niet, maar aan de andere kant zijn er nog onnoemelijk veel zaken gebleven die ook uit je jeugd nog herkent. Stroopwafels, poffertjes, oliebollen, tompoezen en noem maar op. Maar toch mis ik nog elk jaar de Sneeuwballen met Oudjaar. Mooie herinneringen, toch?

John Vroom (autojournalist)
johnvroom@planet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann