Zuiderparkstadion: een icoon op canvas

Je waant je in de jaren tachtig. De wedstrijd staat op het punt van beginnen en in het vak Midden-Noord is de spanning voelbaar. De grote vlag vult het vak en op het veld stijgen groen-gele rookwolken naar boven. De graffiti ‘FC DEN HAAG FOREVER’ is bijna aan het oog onttrokken door een zingende menigte. Jongens hangen in de hekken en matjes in de nek. Wat de graffiti voorspelde, is niet gebeurd. FC Den Haag bestaat niet meer en het Zuiderparkstadion al evenmin.

Tijden veranderen en het huidige ADO Den Haag doet het prima in het moderne Forepark. Maar wat missen we die oude sferen. Wat overblijft zijn de herinneringen en verhalen. Overgebracht van vaders op zonen. Want de jongens van toen zijn de vijftig plussers van nu. Wandelend op de De la Reyweg of Hoefkade zag je steeds meer mensen richting de lichtmasten lopen. Een broodje worst in de hand en snel een plek zoeken op ‘Noord staan’. Na degradatie weer omhoog met de piek in top van het kerstboomsysteem van Co. Ook op het veld de Haagse matjes: Adam, Lems, Grünholz, De Roode en Gentile.

Het stadion kende in de loop der jaren veel veranderingen. Na 1987 is er een scheiding gekomen tussen de zit- en staantribunes op Noord. Hierdoor ontstond een soort leeuwenkuil voor het fanatiekste deel van het publiek, recht tegenover de spelerstunnel van Zuid. Spelers uit de jaren tachtig zijn eensgezind: het maakte indruk als je het veld opliep. Tegenstanders stonden met 1-0 achter, nog voordat er een bal was getrapt.

Dit beeld is gevat in een uniek schilderij: “Ouverture Zuiderpark Forever” (olieverf op doek). De naam verwijst naar de opening (ouverture) van een spannende voetbalmiddag en naar muziekstukken die de schilder (Daan de Jong) inspireren bij het maken van zijn kunst.

Het schilderij is tot stand gekomen aan de hand van herinneringen, foto’s en stadionbezoek en wekt bij veel mensen nostalgie op. Sommigen staan nog elke twee weken op de tribune, anderen zijn afgehaakt of kunnen simpelweg niet meer gaan.

Voor iedereen die het unieke, oude gevoel ook wil herbeleven bestaat de mogelijkheid om een canvas replica (in verschillende maten) te bestellen van het schilderij. Binnen de supporterswereld is hier al enthousiast gebruik van gemaakt, temeer omdat een deel van de opbrengst bestemd was voor het goede doel. Nu kunnen ook de lezers van De Oud-Hagenaar herinneringen ophalen over de kerstboom, onder de kerstboom.
Zuiderpark Forever!

Zuiderpark Forever
zuiderparkforever@gmail.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann