Sociëteit Go-on Scheveningen

In de jaren zestig bestond er een hobbyclub van een tiental jongens. De jongens hadden de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Onder leiding van Henk Crielaard kwamen de jongens op de vrijdagavond in de Pniëlkerk aan de Tesselsestraat bij elkaar. Zoals gebruikelijk voor een club van een kerk werd er geopend met gebed. Als activiteiten werd er geknutseld. In de kelder waar de verwarmingsbuizen voor warmte zorgden maakten de jonge jongens allerlei voorwerpen van onder andere hout, metaal en klei. Deze de jongens werden ouder en er kwam behoefte aan muziek luisteren. Om dat te veraangenamen werd er gezocht naar meisjes om mee te dansen.

De eerste officiële soosavonden werden nog niet door veel jongeren bezocht maar door mond-tot-mondreclame en een betrekkelijke jonge dominee Gerrit Brouwer, die de jongeren aansprak werd het aantal leden dat op vrijdagavond kwam, steeds groter.

Henk Crielaard en Nelly Spaans waren de begeleiders van de jongeren die de bovenzaal van de Pniëlkerk mochten gebruiken.

Radio Veronica
De muziek bestond uit de laatste hits uit de top 40 en de toen al bekende gouwe ouwe. Radio Veronica zond toen nog vanuit zee de hits de ether in. Een meisje van de soos was daar zelfs bekend mee, want haar vader bezorgde dagelijks de verzorging aan het schip dat gelegen was ter hoogte van het Rem-eiland waar de Tros haar oorsprong vond. Joost den Draayer, Tineke de Nooy, Rob Out, Lex Harding en Adje Bouwman waren de meest favoriete dj’s van die tijd.

De plaatjesdraaier van de soos Go-on op de vrijdag deed graag zo’n dj na. In eerste instantie waren het de jongeren van de Pniëlkerk zelf die lid waren, maar om meer leden – en vooral meisjes – te lokken werden jongeren van buiten ook toegelaten. Uit het dorp Scheveningen, maar ook uit Den Haag kwamen er jongeren naar Duindorp om het weekend in te luiden. Favoriete lp’s van die tijd waren Live at Leeds van de Who, Dejavu van Crosby, Stills, Nash and Young en Song of the Marching Children, om wat sfeer te proeven.

Overlast
De meeste jongeren kwamen uit de buurt en kwamen dus lopend naar de soos. Maar de jongeren van verder kwamen op de fiets of met de brommer. Dat gaf enige overlast bij de kerk. De koster woonde in de kosterswoning naast en achter de kerk, boven de consistorie. De jongeren gaven bij het starten van de brommers veel gas en het geronk was natuurlijk niet prettig voor de omwonenden en het kostersgezin. Daar moest natuurlijk een stokje voor gestoken worden. Ergens anders moesten de brommers gestart en gestald worden.

Thema-avonden
Het ledenaantal van soos Go-on groeide gestaag en er werden ook leuke bijzondere avonden georganiseerd met een thema. Af en toe werd er een weekend georganiseerd elders in het land. Een weekendje Sluipwijk en ‘s-Gravenzande bijvoorbeeld. Vrijdagsavonds weg en zondagsavonds weer thuis.

Wat stond er op het programma? Uiteraard veel muziek draaien, dansen, een kerkbezoek op de zondagochtend, maar daarna ook weer muziek en een quiz, en natuurlijk werd een drankje ook niet verafschuwd.

De sooszaal werd steeds meer en alleen als soos gebruikt. In de gang waar een bar (zonder tap) was aangebracht, hingen de bierpullen van de leden met de namen eronder. Zo kon je zien of iemand aanwezig was… Betalen moest met contant geld, want bankpasjes waren er nog niet. En aan de muur hingen wat spreuken, waaronder ‘Piet Krediet woont hier niet’. Met een link naar ieder die wat wilde drinken en het wilde laten opschrijven.

De bardiensten verliepen zonder probleem: ieder die alleen kwam, had zo wat aanspraak.

In de zaal verdwenen de houten stoelen en er kwamen bankstellen en fauteuils. Deze werden niet gekocht, maar die kregen ze van mensen die een deel van hun boedel wegdeden. Het ophalen van zo’n bankstel was niet altijd even gemakkelijk, maar op het dak van een auto werd het vervoer geregeld. Als je geluk had, werd het gratis gebracht door de vorige eigenaar. Maar het was altijd wel een gesjouw om de vaak zware banken de trap op te krijgen.

De gesprekken gingen over alles wat toen actueel was, maar ook over voetbal, want een aantal van de jongens voetbalde in de A-jeugd (nu JO19) bij SV’35 en een enkeling bij JAC. Deze clubs zijn in 2008 gefuseerd onder de naam SVC’08 (Scheveningse Voetbalcombinatie). Een aantal meisjes van de soos speelden korfbal bij KVS in het Westbroekpark.

Sommige jongeren waren ook actief in de kerk bij de kindernevendienst of speciale jeugddiensten. De begeleiding, Henk en Nelly, trok zich van lieverlee terug en liet de jongeren zelf het bestuur vormen. Er werden allerlei thema-avonden georganiseerd: een Franse avond met Franse muziek en Franse hapjes, zo ook met een Duitse en een Hollandse avond, enzovoorts.

Soms wat gewaagd, zo’n thema-avond. Sommige leden bleven weg als ze wisten dat er bijna een hele avond Duitse of Hollandse muziek werd gedraaid.

Kerstavond
Het waren mooie tijden. Er werden weleens in februari carnavalsavonden georganiseerd, maar kerstavond was wel een jaarlijks hoogtepunt: bijna iedereen was dan aanwezig bij de fondue of gourmetavond, om daarna naar de kerstdienst te gaan in bijvoorbeeld de Badkapel aan de Nieuwe Parklaan, waar het afgeladen was.

De soos Go-on heeft tot circa 1978 bestaan. Op vrijdag 2 november was er een reünie van oud-leden van deze sociëteit. Het was een prachtige avond met vele herinneringen en natuurlijk werd de draad weer opgepakt: er werd gedanst. Iedereen 45 jaar ouder, dat wel.

Aad Gankema

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann