Sinterklaas op Maastrichts aardewerk

U weet het: Anke en ik zijn verwoede verzamelaars van dat prachtige Maastrichtse aardewerk en natuurlijk ligt daar ook een link met het Sinterklaasfeest.

In ons boek ‘Vaderlandse Geschiedenis op Maastrichts Aardewerk’ staat o.a. dit vrolijke bordje uit 1932 (mijn geboortejaar) van de Soc. Céramique, uitgegeven door de Bond van Ned. Onderwijzers afdeling Alkmaar. Het was hun 25ste Sint Nicolaasfeest. Het heeft mij geïnspireerd tot het volgende verlanglijstje.

Sinterklaas kapoentje
gooi wat in m’n schoentje.

Het liefst een stukje aardewerk
Regout, Sphinx of ’n ander merk.

Als het maar in m’n schoentje past:
u weet, ik spaar het enthousiast.

Heeft u soms een servies voor mij?
Ik zet er wel twee koffers bij.

Bedankt hoor Piet, bedankt hoor Sint,
Ik hoop dat u mij niet hebberig vindt.

P.S.

Strooi wel heel zachtjes, lieve Piet,
want ’n barstje, echt, dat wil ik niet.

Een stad, die nóg meer aandacht trok in december was Dordrecht. De openbare scholen aldaar organiseerden van 1944 tot 1984 jaarlijks ‘Sinfé’, dat stond voor Sinterklaasfeest. Hoogtepunt van zo’n feest was de opvoering van een toneelstuk, gespeeld door de onderwijzers. Na afloop kregen de kinderen een cadeautje, dat merkwaardig genoeg bestond uit een stukje Maastrichts aardewerk gevuld of voorzien van snoepgoed. Hierbij enkele foto’s uit de jaren 1950 en 1960.

Elk jaar stond er een nieuw ‘visitekaartje’ op het stukje aardewerk.

Wij hebben al dit vrolijke Sinfé-aardewerk kunnen fotograferen, dankzij onze lieve vriendin Ingrid van Wakeren-Valk, die dit aardewerk verzameld heeft.

Anke en Willem Meershoek
w.meershoek@hetnet.nl
0348-472857

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann