Herinneringen aan Sinterklaas en Kerst

Bij ons thuis was Sinterklaas een groot feest. Mijn moeder vond het heerlijk om cadeautjes te geven en surprises en gedichten te maken. En wij hadden er het geld voor. Mijn grootouders en tantes waren er altijd gezellig bij.

Op bijgaande foto krijgt mijn broer een indianenpak en ik een nieuwe rok. Daarvoor werden grote poppen gemaakt van krantenproppen. In onze familie vonden wij het jammer dat we geen typische kerstcadeautjes konden geven, want de kerstartikelen kwamen altijd pas na Sinterklaas in de winkels. De grote warenhuizen hadden toen prachtige etalages, waar we altijd wel een keer naar gingen kijken, eerst de Sint-etalage. Die werd daarna geheel veranderd in een kerstetalage, alles met bewegende poppen en beesten. Je keek er naar uit.

Maar ik hoorde van mijn tante, dat ook in hun ouderlijk huis al veel aan Sinterklaas werd gedaan. Zo vertelde zij regelmatig dat ze op 5 december 1907, toen zij al uit huis was, met een groot pak hard wilde aanbellen en dat haar vader toen zei: “Ssssst, niet zo hard, je hebt net een broertje gekregen.” Waarop zij zei: “Jakkes, had dat nou niet op een andere dag kunnen gebeuren?”

Mijn vader maakte zelf een elektrisch belletje voor de voordeur, dat hij bij zijn stoel kon bedienen. Mijn ouders waren dus altijd in de kamer als de bel ging, maar als ik om Zwarte Piet te betrappen op de trap ging zitten, kwam hij nooit.

Voor 5 december mochten wij een paar keer onze schoen bij de schoorsteen zetten en deden daar dan een boterham of een wortel voor het paard in, zongen een liedje en kregen er een klein cadeautje voor terug.

Sint en Piet op school
Sint en Zwarte Piet kwamen ook altijd op school. Wij moesten hem dan in de gymzaal ontvangen. We zongen liedjes en er werd gestrooid met los snoepgoed. Niemand vond dat vies en we kregen altijd een cadeautje. Hier de aankomst van de Sint op mijn school op de Nijkerklaan in 1960, gekregen van een schoolgenoot. Het was een geweldig feest en voor zover ik wist voor iedereen in Nederland.

Wij wisten toen nog niets van de achtergrond van de Sint. Nu weet ik dat het Sint-feest, net als alle christelijke feestdagen, een samenvoeging is van het heidense feest, dat Wodan, de oppergod op zijn witte paard door de wolken reed en dat Donar, de god van de donder en het slechte weer, gunstig gestemd werd met voedsel bij de schoorsteen. Hij kon door de schoorsteen om het mee te nemen.

Het christelijke verhaal is van de goede bisschop uit Myra in Turkije, die slaven los kocht en er betaalde knechten van maakte en die cadeautjes en sinaasappels aan de armen en aan oude vrijsters gaf. Het is erg jammer dat de sfeer rond de Sint nu zo is aangetast en wel om heel verkeerde redenen.

Kerst
Met Kerstmis hadden wij een kerstboom, zoals op deze foto te zien is. Die boom werd op 24 december – als ik naar bed was – opgetuigd met echte kaarsjes, en dus was het de volgende dag altijd een verrassing. Die kaarsjes werden maar een paar keer gebrand en dan moesten we heel voorzichtig zijn. Op 25 december was ik jarig en kwamen er familie en buren op visite, zoals op ieders verjaardag en ik mocht uitkiezen wat we zouden eten. Dat was altijd boerenkool met worst.

Tweede Kerstdag
Op Tweede Kerstdag mocht ik vrienden vragen en die konden gewoon komen – evenals mijn tante die kwam helpen. Niemand had iets speciaals voor de Kerst te doen, zoals te zien is op bijgaande foto.

Op school mocht ik uitdelen in de klassen. Ik mocht met een mooi versierd mandje met kerstchocolaatjes langs alle klassen tijdens de kerstviering. Ook op school hadden we echte kaarsjes. Alle kinderen uit mijn klas, die ik gesproken heb, herinneren zich de Kerst dat in onze buurklas iets in de fik ging en onze juffrouw moest helpen, hoewel wij er niets van gezien hebben.

Anje Hoekema
anjetig@gmail.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann