Een rondje over het Jonckbloetplein

Niet lang na mijn geboorte in 1935 in de kliniek aan de Lutherse Burgwal, verhuisden mijn ouders van de Banaanstraat, een zijstraat van de Hanenburglaan en in de oorlog afgebroken vanwege de bouw van de Atlantikwall, naar de Goeverneurlaan. Middenin het tweede blok woningen vanaf het Lorentzplein.

Mijn vader startte daar een maatkleermakerij. Confectiekleding was er toen nog niet, geen Kreijmborg of C&A.

Naast ons woonde een politoerder, de kale meubels gingen daar naar binnen en kwamen na bewerking glimmend en glanzend weer naar buiten. Met een speciale reuk van het spul dat erop gelakt werd.

Hengelsportwinkel
Als ik de deur uitging naar links richting het Jonckbloetplein kwam ik eerst langs de hengelsportwinkel van Bas, daarna wat verder langs een firma die stofzuigerreparaties deed – Storm geloof ik – en daarnaast een dameskapper. Alles in de (van oorsprong) woonhuizen.

Op de hoek stond de winkel van Albert Heijn en om de hoek de groenteboer Van Kampen met de aardappelschilmachine van de firma Eillert. Daarnaast was het postkantoor, het begin van de Haverschmidtstraat.

Tegenover het postkantoor was de drogisterij van Thijssen met de heerlijke geur van haverstrooppastilles.

Dan kwam de broodwinkel van Hus, later Paul Kaiser en Lensvelt Nicola. En daarnaast was op de hoek van de Genestetlaan de winkel van De Zon, met als chef de heer Röttgering.

Aan de overkant van de Genestetlaan, op de hoek; de winkel van De Gruyter met het snoepje van de week. In de hoek de banketbakker Visser. En daarnaast de slagerij van De Hoed.

Simon de Wit
Aan de overkant een sigarenmagazijn van Korlvinke en de slagerij van De Volharding, de kruidenier van die firma zat weer op de hoek Goeverneurlaan en de Genestetlaan. Recht ertegenover was Simon de Wit, alweer een kruidenier. Goed om de aanbiedingen in de gaten te houden…

Daarnaast wat winkels – iets met elektra – maar daar kwam ik nagenoeg nooit. Wat er op de hoek voor zaak stond, weet ik niet meer, wel dat er tegenover een ijzerzaak voor gereedschap en spijkers en zo was gevestigd en weer daarnaast een manufacturenzaak. Weer terug op de Goeverneurlaan kwam een porseleinwinkel en recht tegenover mijn huis de tandarts Evers. Daarnaast het gezondheidscentrum van De Volharding.

Slijterij
Meer naar de hoek was een kantoorboekhandel en een wasserij. Aan de overkant van de Allard Piersonlaan was een slijterij waar ik in goede tijden een maatje jenever mocht halen voor mijn vader. Geen leeftijdsgrens dus.

Daartegenover op de Goeverneurlaan een modewinkeltje en de slagerij van De Jong. Iets terug, richting een woonhuis, waar in de oorlogsjaren vanuit het kleine kamertje De Residentiebode à 6 cent werd verkocht. Zogenaamd voor de buren kocht ik er een stuk of zes, om die dan voor de prijs van 10 cent bij Albert Heijn te verkopen. Hoefden de mensen niet zolang in de kou van de hongerwinter te lopen. Maar de verrader slaapt niet en dus was ik mijn handeltje gauw kwijt.

Tegenover de slagerij op de hoek de winkel van de Spar en daarnaast de slagerij van Rinus van Olphen. Teruglopend naar mijn huis waren er een dames- en herenkapper in het portiek.

In een eerder artikel in deze krant werd al gesproken over kopen op afbetaling. Mijn vader had ook een aantal van die klanten. Een enkele maal kwam er dan één voorbij op zaterdag dat hij echt niet kon voldoen, om even later met dozen gebak van de banketbakker Visser voorbij te lopen. Uiteraard tot enig ongenoegen bij mijn vader.

Iedere morgen kwam de melkboer langs met paard en wagen, de schillenboer en de scharensliep kwamen regelmatig en zondags af en toe een man met mandjes aardbeien voor 35 cent.

Onbezorgd was de jeugd zeker niet, maar ik heb daar wel 23 jaar gewoond met al die tijd bovenstaande herinneringen.

S.M.C. Louwerse
smclouwerse@gmail.com

Goeverneurlaan ter hoogte van het Jonckbloetplein, gezien in de richting van het Lorentzplein (1943). Foto: Dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting, collectie Haags Gemeentearchief

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann