Herenmodezaak Torpedo op de Hoefkade

Mijn vader heeft van 1955 tot en met 1977 een herenmodezaak aan de Hoefkade 884 in Den Haag gehad. Eerst heette de zaak ‘London Style’, maar omdat er ook al een London Style in Groningen was gevestigd die ouder was dan de zaak van mijn vader, mocht de zaak van mijn vader die naam niet meer dragen. Een vriend van hem, die was groot geworden met zijn ‘Torpedo’-winkels in witgoed, televisies en zelfs één in rijwielen, heeft mijn vader toen geholpen de naam Torpedo ook voor zijn zaak te gebruiken.

Vanaf die tijd kreeg de zaak van mijn vader de naam ‘Torpedo’, heren maat- en confectiekleding.

Vele keren heb ik als jonge jongen, ik ben in 1947 geboren, mijn vader in zijn zaak geholpen met allerhande klusjes, zoals schoonmaken, stoffen opruimen en het wekelijks schoonmaken van de VW Kever.

Wij woonden zelf destijds aan de Aagje Dekenlaan, dus moest ik op de fiets naar de Hoefkade rijden. Later kocht ik mijn eigen VW Kever.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig heb ik ook geld opgehaald bij klanten in de buurt van de Hoefkade die kleding bij hem hadden gekocht op afbetaling. Dat was toen heel gewoon in die tijd; je liet kleding maken en betaalde de rekening in wekelijkse termijnen. De mensen waar ik geld bij kwam halen, noemde mij ‘de Bode’. Ik had toen mijn eigen VW Kever en mocht 10 procent van de opbrengst houden voor benzine en loon. Wat een heerlijke onbezorgde tijd was dat.

De zaak van mijn vader was op de Hoefkade 884 naast de eierenboer aan de ene kant en de slager aan de andere kant.

Aan de overkant, op de hoek van de Rembrandstraat, was een café gevestigd. De uitbater van dat café was een bekende kroegbaas. Ernaast zat een grote bloemenwinkel en aan de overkant van de Rembrandtstraat zat een sigarenwinkel.

Wat ik mij goed kan herinneren was dat café van die bekende kroegbaas. Zo rond Oud en Nieuw had de kastelein altijd zijn jachtgeweer klaar staan als de baldadige jeugd iets te dicht met vuurwerk bij zijn café kwam. Hij stormde dan naar buiten met dat geweer in zijn handen, zwaaide daar dreigend mee onder veel gevloek en getier dat ze toch zeker ‘uit zijn buurt moesten blijven’. Zelfs de zaak van mijn vader werd door de kastelein in bescherming genomen.

Mijn vader sloot zijn winkel om zes uur in de avond, deed dan de houten schotten voor de ramen als voorzorg voor het vuurwerk, ging naar huis, en dan maar hopen dat er niets gebeurde die avond.

Geen nood; de kastelein kon van achter de tap door het raam mooi de winkel aan de overkant zien en hield gelijk een oogje in het zeil.

Diverse keren kreeg mijn vader de volgend dag te horen dat ze bezig waren geweest met vuurwerk voor zijn winkel, maar dat hij ze even weggejaagd had. Het café bleef tot na middagnacht open, dus ‘ze’ kregen weinig kans van de kastelein.

Later zat er ook een chimpansee in het café. Hij zat gewoon aan de bar met een ruiten overhemd en een tuinbroek aan, terwijl hij soms van een biertje genoot.

Ook reed de kastelein vaak op zijn paard, geheel uitgedost als cowboy, door de straten van de Schilderswijk.

Op de Hoefkade had je ook het welbende clubhuis De Mussen. Het clubhuis de Mussen ken ik nog uit de eind jaren zestig toen ik met onze beatband “The Beatnicks” daar een paar keer heb opgetreden.

De beheerder van dat clubhuis, meester De Bruin, zorgde goed voor de jeugd uit de buurt in die tijd en was een graag gezien man. Hij is ook eens onderscheiden voor zijn goede werk.

Namens Gerard van Veldhoven

Jan Kaffa
rietenjan@caiway.nl

Hoefkade 409-363, gezien van de Rembrandtstraat (1979). Foto: Dienst voor de Stadsontwikkeling (vervaardiger), collectie Haags Gemeentearchief

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann