Mijmeringen

Als autojournalist ben je vaak onderweg en moet er natuurlijk wel even geluncht worden. Hoe lekker is het om zo nu en dan een zacht rond wit bolletje met een Van Dobben-kroket met mosterd te eten?

Toen ik dat recentelijk bestelde, moest ik ineens weer denken aan de jaren zestig toen de lunchrooms als paddenstoelen uit de grond schoten. Herinnert u ze nog? Winkels met een lange glazen toonbank met stalen krukken met een ronde rode skai-zitting, waar je een broodje kroket, half om, tartaar, ei, ui of rosbief bestelde. Al die vette varianten van nu en salades kenden we toen nog niet. Ja, je had ook echte broodjeszaken zoals Broodje van Dootje of Broodje van Kootje. Zelf ken ik nog die lunchroom van Heitman aan het Lijsterbesplein en die in de Molenstraat, waar ik regelmatig als kind met mijn vader op de zaterdag een broodje at. En een kroket van Dungelmann in het Noordeinde was natuurlijk ook een feestje en nog steeds. Grappig dat lunchrooms en broodjeszaken in die jaren zo populair waren. Later kwamen de snackbars. Zoals ik mij die nog kan herinneren van Tante Bep op de hoek van de Merkusstraat en de De Sillestraat bij de Theresiastraat. Ja, veel had je niet in die tijd, maar een papieren puntzak friet met een klodder mayonaise was ook heerlijk. Later kwam er van die raspatat uit zo’n machine. Maar de mooiste herinnering heb ik toch aan het kleine terras vóór het Indonesische restaurant Garoeda aan de Kneuterdijk, waar ik in de jaren zestig met mijn vader vaak een Telor Madoera als lunch at. Een ovaal schaaltje met witte rijst, een stokje saté babi met katjang saus, sajor boontjes, gegarneerd met gekookt ei, komkommer, kroepoek en sambal. Héér-lijk! En het leuke is dat ik zo’n kleine zestig jaar later nog steeds dit lunchgerecht daar bestel met een koele pils, als mijn vrouw Rosemarie en ik weer eens een bezoek aan Den Haag brengen. Ik kan daar zó van genieten! Mooie herinneringen, toch?.

John Vroom
johnvroom@planet.nl

Kneuterdijk 18a. Lounge van restaurant Garoeda (circa 1950). Foto: Ojen, E.M. van (vervaardiger), collectie Haags Gemeentearchief

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann