De Rode Olifant

Aan het einde van de Utrechtsebaan staat een van de meest iconische gebouwen van Den Haag. Het valt iedereen als eerste op als hij of zij Den Haag aan het einde van de A12 binnen komt rijden. Het gaat natuurlijk om De Rode Olifant, eens het trotse gebouw van een oliemaatschappij. In dit gebouw zit nu Spaces, aanbieder van inspirerende kantooromgevingen voor professionals en groeiende ondernemingen.

Wie weleens in Hilversum is geweest, kent ongetwijfeld het stadhuis van Dudok. Op die plek had ook iets anders kunnen staan. Het ontwerp van De Rode Olifant was namelijk oorspronkelijk bedoeld als inzending voor een mogelijke prijsvraag voor een raadhuis in Hilversum. Het ontwerp is van de architecten J.H. de Roos en W.F. Overeijnder. Een van hun andere werken is het Kasteel van Sparta, het eerste voetbalstadion van Nederland dat werd geopend in 1916. De prijsvraag ging niet door en ze boden het ontwerp aan aan de American Petroleum Company (sinds 1947 Esso), die het gebouw ook liet neerzetten. Het was in 1924 klaar.

De uitwerking
De architecten kregen een ruim budget mee. Het trotse gebouw “Petrolea” moest hoger worden dan dat van de concurrent Shell, vandaar de toren. En niet alleen de hoogte moest indrukwekkend zijn, ook aan de binnenkant werd uitgepakt. Het interieur in Art Deco stijl is heel bijzonder met veel natuursteen, kersenhouten lambriseringen, parketvloeren, veel glas-in-lood en een imponerend hoge ontvangsthal met een fraai gebogen glas-in-lood plafond.

Als je binnenkomt, valt je oog direct op de 50 meter lange muurschildering van Christiaan de Moor. Wie in Den Haag op het Gymnasium Haganum heeft gezeten, is met zijn werk opgegroeid. Hij maakte daar de muurschildering van Pythagoras, Phidias en Plato.

Niet alleen binnen is het de moeite waard om je hoofd in je nek te leggen en te genieten van al het moois. Ook aan de buitenkant van het gebouw zijn diverse beeldhouwwerken te zien. Die zijn gemaakt door Joop van Lunteren. Van hem is meer werk in Den Haag te bewonderen, zo maakte hij de beelden voor het toenmalige PTT-gebouw aan de Kortenaerkade, waar nu het International Institute for Social Studies zit. En ook Van Lunteren heeft middelbare scholieren geïnspireerd. Hij heeft de twee beelden bij de hoofdingang van Christelijk College de Populier gemaakt.

De naam
In 1990 kwam er een nieuwe bewoner het gebouw: het advocaten- en notarissenkantoor ‘De Brauw Blackstone Westbroek’. Daarbij pasten de oude benamingen, “Petrolea” of “Essogebouw” niet meer. Een prijsvraag onder het personeel leverde de nieuwe naam op: ‘De Rode Olifant’.

Vandaag de dag
Inmiddels is ook het advocatenkantoor weer vertrokken en is het gebouw nu in gebruik bij Spaces. Het is met veel liefde en met behoud van alle mooie details gemoderniseerd. Sterker: verlaagde plafonds zijn weggehaald, zodat het oorspronkelijk ontwerp meer tot zijn recht komt. En het is (weer) een heerlijke plek om te werken. En dat kan ook, want het wordt nu levendig gebruikt door de klanten van Spaces. Deze klanten zijn professionals en groeiende ondernemingen uit de Haagse regio. Zij kunnen bij Spaces kantoorruimte huren. Daarnaast biedt Spaces onder meer memberships voor zzp’ers, vergaderruimtes en satellietkantoren.

De Haagse Dierentuin is er niet meer, maar we hebben gelukkig nog wel onze eigen Rode Olifant.

Jacqueline Alders
info@jacquelinealders.nl

Stadswandelingen en
Fietstours in Den Haag
www.ikgidsudoordenhaag.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann