R.S. Stokvis: een sterk Haags bedrijf

Het Haagse Stokvis-kantoor regelt weer een reünie op 27 september. R.S. Stokvis & Zonen N.V. was een sterk bedrijf. Het bedrijf in het rijksmonumentale pand aan de Herengracht 9 had ook ‘sterke’ mensen in de verkoopdienst. Eén van die mensen was de heer Leo Mintjes, die vanaf 1964 het aanspreekpunt was voor ijzerhandel en garagebedrijven in de Haagse regio.

De verkopers hadden toentertijd ook ‘backing’ vanuit het hoofdkantoor aan het Heiman Dullaertplein in Rotterdam. De afdeling Gereedschappen werd geleid door twee directeuren, P. van der Stek en D.A. Luteijn. Voor elk gamma van gereedschappen waren specialisten in Rotterdam aanspreekbaar voor oplossingen en zij planden verkoopacties.

Bahco
Stokvis had een uitstekende samenwerking met AB Bahco in Zweden, getuigt het artikel in Stokvis Expres van mei 1965. ‘Voor afdeling gereedschappen staat de verkoop van Bahco gereedschappen gedurende de komende maanden in de speciale belangstelling. Een groots reclamecampagne werd in maart (1965) al bij alle medewerkers die de ijzerwaren en gereedschappen handel bewerken, geïntroduceerd.’

Moderne verkoopmethoden
Mintjes was daar vanuit Den Haag ook bij; hij had dagelijks klanten in Den Haag en Delft aan de lijn, zoals IJzerhandel J.J. van Blijswijk, Hogewal en Neptunusstraat, Huberts ijzerhandel in de Prinsestraat, Zuid-Hollandse ijzerhandel aan de Torenstraat, Van de Werf ijzerhandel aan de Rijswijkseweg en ook in Delft; Bezemer en Zwaard ijzerhandel. Om er een paar te noemen, die in die tijd op de markt actief waren. Wat was het doel van de actie in samenwerking met Bahco? De handel wijzen op ‘moderne verkoopmethoden’. De adviezen over ‘visueel verkopen’ en ‘verkopelijke’ expositie sloegen aan.

Johan Peter Johansson
De uitvinder van de Bahco-sleutel was eigenlijk Johan Peter Johansson. Een Zweed. Omstreeks 1914, toen Johansson zijn aandelen aan Hjorth verkocht en de naam Bahco (de initialen van de naam B.A. Hjorth & Co) op de gereedschappen als handelsmerk plaatste, genoot de firma een gevestigde reputatie als fabrikant van kwaliteitsproducten (uit Erres Expres van oktober 1959). Tijdens zakenreizen van de heren Stokvis heeft men een ontmoeting gehad met Hjorth en werd de vertegenwoordiging in Nederland toevertrouwd aan R.S. Stokvis Rotterdam.

Stokvis verkocht op het gebied van gereedschappen een veelheid van producten; elektrische handboormachines van het fabricaat Van der Heem, de HBM-machines. Vooral populair was de HBM 67. Er zijn zeker nog mensen die nog een dergelijke machine bezitten. In 1961 kostte een HBM 67 132,00 gulden en in 1967 nog steeds 132,00 gulden.

Verkoopprogramma
De verkoopdienst bij de gereedschappen moesten ook verstand hebben van vijlen, schaven, Asset-slijpmachines, slijpschijven, spiraalboren, Schuil-duimstokken, draadmeters, schuifmaten, Berg-tangen; ook een Zweeds product, vervaardigd van speciaal gelegerd Zweeds staal. Stokvis verkocht ook een ander merk; Knipex-tangen, als de Monier-tangen voor de betondraadvlechter. Bahco-pijptangen, groot gamma schroevendraaiers, primair van Bahco, met de toen bekende groene heften. Hamers met verschillende stelen en uitvoeringen. Berg-beitels. Schaven, handzagen, lashelmen. Dit is een kleine greep uit het verkoopprogramma van Stokvis.

Ook gaf R.S. Stokvis boeken en prijscouranten uit met veel nuttige achtergrondinformatie – met een didactische ondertoon, zouden we nu zeggen.

Stokvis keek in haar tijd zeker vooruit; men zag de grote ontwikkeling van de doe-het-zelfmarkt rap aankomen. Amerika was ons al vele jaren voor; ‘Do it yourself’. In een artikel in Erres Expres van november 1958, personeelsorgaan van R.S. Stokvis & Zonen N.V. stond dat er in Nederland een belangrijke doe-het-zelfmarkt aan het groeien is. Om bij de tijd te blijven werd de Heemaster gelanceerd voor boren, schuren, slijpen, enz. De speciaal ontworpen boormachine van Van der Heem had een boorcapaciteit van 6 mm in staal en 10 mm in hout. Stokvis kwam ook met de Matador-opbouwset, een compleet prachtige gereedschapskist op de proppen met allerlei gereedschappen voor de beginner voor de hout- en metaalbewerking. Om te kunnen solderen biedt Stokvis Gereedschappen ook de Primus propaanfles met hulpstukken. De propaanfles was ook te gebruiken als kooktoestel en als infrarood-kachel bij het kamperen. Ja, kan zelfs zeer simpel tot een 75 watt lamp-licht worden getransformeerd.

Stokvis Expres
Ikzelf had nog de Stokvis Expres van december 1964. Daarin stonden nog de kerst-tips van de afdeling gereedschappen. De verschillende kerst-tips over een stuk gereedschap of een Primus hobby-set werden bij de lezers onder de aandacht gebracht.

Tot besluit wil ik Stokvis plaatsen op een voetbalveld. Je hebt spelers en toeschouwers; R.S. Stokvis was een speler!

Reünie
De reünie is op donderdag 27 september 2018 in De Landbouw, Zijdeweg 58, 2245 BZ, Wassenaar, op de grens met Den Haag. Voor oud-collega’s en familieleden, die wij niet hebben kunnen bereiken: ook zijn zij van harte welkom op de 5e reünie van het Haagse Stokvis-kantoor. We beginnen om 11.30 uur.

Leo Mintjes
(van 1962 tot 1970)

Wim P.M. van Wezel
(van 1959 tot 1966)
wimvanwezel@casema.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann