Over een hofkok en een huursoldaat

‘Cuisinier de Son Altesse of wel Kok van Zijne Hoogheid’. Met die woorden wordt de uit het Franse stadje Orange afkomstige kok aangeduid, die vanaf oktober 1650 tot zijn overlijden staat ingeschreven als lidmaat van de Waalse Kerk in Den Haag. Hij werkt in de keuken van het Prinselijk hof en uit een bewaard gebleven tekst uit die tijd blijkt dat de Haagse bevolking hoge verwachtingen had van deze Fransman.

Een deel van die tekst luidt vrij vertaald: “Aan het hof van de Oranjes verkeren niet alleen hooggeplaatsten. Prins Willem II heeft in zijn keuken ook een kok die uit de Franse stad Orange afkomstig is en die hier ongetwijfeld de vele culinaire specialiteiten uit de Provence zal kunnen introduceren…”

Die kok heet Antoine Duran en nadat hij zich blijvend in Den Haag gevestigd heeft, trouwt hij met een Haagse jongedame en zij stichten een gezin. In dat gezin worden zeven kinderen geboren. De mannelijke nazaten brengen de naam Duran tot vandaag de geschiedenis door. Die naam komt dus nog steeds ongewijzigd voor in Den Haag. De vrouwen dragen door hun huwelijk de namen van hun respectievelijke mannen.

Zo ook dochter Susanna. Zij trouwt met een soldaat uit Henegouwen waardoor het Susanna Roelofswaard wordt, in plaats van Susanna Duran. Het echtpaar gaat met veel resultaat te werk. Susanna krijgt negen kinderen waaronder de tweeling Alida en Henderina Roelofswaard. Kleinkinderen dus van de hofkok Antoine Duran.

Hans Heinrich Widmer
Een Zwitserse huursoldaat Hans Heinrich Widmer von Horgen is afkomstig uit het dorpje Diessenhofen bij Zürich. Zijn ouders komen uit Horgen dat in dezelfde streek ligt. Dat verklaart die onderscheidende toevoeging achter die naam Widmer. Hans Heinrich komt, na actief te zijn geweest op een aantal slagvelden in Europa, uiteindelijk in Den Haag terecht. Hij krijgt een relatie met de eerder genoemde Alida Roelofswaard, één van de kleindochters van hofkok Antoine Duran. Daarbij is het niet onmogelijk dat de vader van Alida en Hans Heinrich Widmer, die beiden militair zijn, elkaar al langer kenden. Hans Heinrich Widmer en Alida Roelofswaard treden in het huwelijk en er worden zes kinderen geboren.

Door zijn huwelijk met een kleinkind van grootvader Antoine Duran is Hans Heinrich nu dus diens aangetrouwde kleinzoon. De uit het huwelijk van Hans Heinrich met Alida geboren kinderen zijn dus achterkleinkinderen van Antoine.

Hans Heinrich Widmer spreekt nauwelijks verstaanbaar Nederlands. Er ontstaan daardoor allerlei problemen bij de geboorteaangiften van de kinderen. Het gevolg is een veelheid aan spellingvormen van de achternaam van de kinderen. Zo komt de naam Widmer op alle manieren verbasterd op de verschillende geboorteakten van die kinderen voor. Ongetwijfeld zal dat ook wel het gevolg zijn geweest van het feit dat Hans Heinrich vóór de geboorteaangiften uitbundig zijn dorst heeft gelest.

In de loop van de geschiedenis is er uiteindelijk toch een eensluidende schrijfwijze van de namen van de nazaten van Hans Heinrich Widmer ontstaan, zodat nu vrijwel alle familieleden dezelfde achternaam dragen. Die versie staat onder dit artikel.

In januari 1931 worden er in dezelfde Haagse omgeving 13 dagen na elkaar twee jongetjes geboren. Die twee groeien gescheiden op en kennen elkaar niet, totdat zij onafhankelijk van elkaar lid worden van dezelfde Haagse voetbalclub. Zij worden teamgenoten en voetballen een aantal jaren met elkaar in hetzelfde jeugdelftal.

Na die gezamenlijke periode in het jeugdvoetbal verliezen zij elkaar weer uit het oog. De één wordt als keeper lange tijd de sluitpost van het eerste elftal van die club en treedt onder andere ook als zodanig op voor een vertegenwoordigend legerteam. De ander wordt na enkele optredens in het eerste elftal van die club in een ander verband zodanig geblesseerd, dat dit het eind betekent van zijn voetballoopbaan. Hij beëindigt zijn lidmaatschap en voor zijn werk vertrekt hij naar elders.

Het contact wordt na ruim zestig jaar toevallig hernieuwd door een reactie op een artikeltje in De Oud-Hagenaar over een luik in een huis in de Vlierboomstraat. Bij dat hernieuwde contact komt de bovenbeschreven familieband van die Huursoldaat met die Hofkok ter sprake.

De verrassende ontdekking is dat die twee oud-teamgenoten (terwijl er geen enkele naamsovereenkomst is) – door het huwelijk van Hans Heinrich von Horgen met Alida Roelofswaard, de kleindochter van Antoine Duran – in een hofkok aan het hof van Zijne Hoogheid de Prins van Oranje, ongemerkt een gemeenschappelijke voorouder blijken te hebben.

Gé C. Witmaar
gc.witmaar@gmail.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann