Herinneringen aan oude Haagse cafés

Ook deze keer heb ik weer met veel genoegen De Oud-Hagenaar bekeken en gelezen. Ik wil heel graag voldoen aan je oproep inzake oude Haagse cafés.

Ik wil me eerst even voorstellen; ik ben begin mei 1942 geboren in het Bezuidenhout bij de zusters van de St. Annastichting In de Mariastraat. Helaas is ook die straat door de Engelsen (foutief) gebombardeerd, zodat ik geen foto’s heb ook is er kennelijk niets terug te vinden van het archief; welnu ik ben daar echt geboren.

Liefdevol ben ik door mijn oma (ik moest wel opoe zeggen!) en opa in huis genomen tijdens de oorlog en ook nog tot 1948. Een oud huis – uit 1860 – in de Jacob Catsstraat (gedeelte tussen de Van Ostadewoningen/Waterloostraat en de Hooftskade. Naast ons de groenteboer, daarnaast Groenheide de kruidenier en dan de sigarenwinkel; daarnaast de poort naar de Van Ostadewoningen uitmondend in de Doedeinstraat/van Ostadestraat.

Ik had een eigen vertrekje in de alkoof, zo heette dat destijds; de muizen speelden daar elke dag, achter de betengel van het behang en over de vloer.

Opa had een baantje als ‘opperman’ totdat hij eind jaren veertig met een hartinfarct tijdens een bouw in een slopje aan het Groenewegje van de ladder viel; hij heeft toch nog zijn 82 jaren gevierd.

Café van Toon Plateel
Welnu over het café. Het was in mijn herinnering het café van Toon Plateel, zo zeiden mijn grootouders altijd. En soms was er een ‘centje’ over – dat begreep ik pas later – dat wij inclusief mijn persoontje een heerlijke zaterdagavond doorbrachten in dat café op de hoek van de Boekhorststraat en de Herderstraat.

Het was een soort Pijpela; een smal cafe waar je op de hoek binnenkwam moest je door een voor mijn idee door een afsluitend dik gordijn aan een koperen roede. Direct rechts aan een tafeltje zat altijd een man in Volendams kostuum met zijn pet op dat tafeltje, waarin de aanwezigen af en toe een twee en een halve cent of iets meer gooiden, waarna de man heerlijke accordeonmuziek liet klinken. Ik herdenk dit nog steeds. Ondanks mijn zeer jeugdige leeftijd moet dit gebeuren – met een klein flesje Cola – enorme indruk hebben gemaakt. Ik zie het voor me. Het was van onder tot boven een letterlijk zeer bruin cafe, met links de bar bijna tot over de lengte van het café met daarboven ‘geschilderd’ in ronde vormen bepaalde personen en/of voorstellingen.

Grote ‘eierhouder’
Links aan de bar stond in glas een hele grote ‘eierhouder’, in mijn gedachten zeker 70 cm hoog, gevulde met reeds geschilde eieren. Ik was er verzot op en en kreeg er veel. In die echte liefde voor het eieren eten heb ik nog steeds, zonder er bij stil te staan. Het moet ongetwijfeld komen uit die lang vervlogen tijd voor mij en m’n grootouders geweldige superuitje; zij het niet elke zaterdag hoor.

Wat een zalige herinnering deze zeer lang vervlogen tijd (ik ben inmiddels 76 jaar) – kon ik het nog maar eens, al was het in een droom – meemaken. Aan mijn grootouders heb ik zeer warme en liefdevolle herinneringen.

Dirk Schuurhof
dj.schuurhof@kpnplanet.nl

Boekhorststraat 107-35, gezien richting Hamerstraat, in het midden de Herderinnestraat. Foto: Dienst voor de Stadsontwikkeling, collectie Haags Gemeentearchief

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann