‘Meershoek, van die grammofoonplatenwinkel?’

Kort na het verschijnen van het derde deel in de serie ‘Asbakjes door de jaren heen’, ging bij ons thuis de telefoon.

“Met Anne Meershoek.”

“Hè?”

“Wat leuk, die verhalen over asbakjes. Heeft u dat asbakje van Meershoek al?”

“Hè?”

“Ja meneer, ik was met m’n man eigenaar van Meershoek’s Radio- en TV-handel op de Vaillantlaan en we hebben twee verschillende asbakjes met onze naam uitgedeeld aan klanten.”

Natuurlijk kenden we die grote winkel, welke Hagenees niet. Altijd als ik me aan iemand voorstelde, was de vraag: ‘Meershoek, van die grammofoonplatenwinkel?’

Toen we een weekje later bij haar op visite gingen werd het net een familie-uitje. Anne’s man leeft helaas niet meer. We werden allerhartelijkst ontvangen en er stonden zeven verschillende asbakjes klaar naast de thee met wat lekkers. We konden haar blij maken met ons boek ‘Vaderlandse Geschiedenis op Maastrichts Aardewerk’.

Met veel Haagse (Meershoek)humor vertelde ze hoe zij en haar man gebuffeld hebben om van hun bedrijf zo’n succes te maken. En hoe ze moesten omspringen met doorgedraaide bezoekers, toen al! Het bedrijf bestaat niet meer en vanwege sanering is het pand afgebroken.

Het Meershoek-asbakje met de tekst is niet in Maastricht gemaakt, maar het heeft toch een mooie plek gekregen in ons aardewerkmuseum, net als het glazen bakje. Met de andere 5 (buitenlandse) bakjes hebben wij een rokersverzamelaar in Montfoort gelukkig gemaakt.

Wim en Anke Meershoek
w.meershoek@hetnet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann