Alex Blonk was een bekende Hagenaar

Kort geleden werd in De Oud-Hagenaar een voortreffelijk artikel gepubliceerd over de Jan Blankenstraat en de directe omgeving, van de hand van Jan Wichers; een groot aantal bewoners werd met name genoemd. Eén van hen was Alex Blonk.

Deze Alex Blonk was in de Jan Blankenstraat een zeer gerespecteerde man en destijds een bekende Hagenaar. Alex Blonk werd geboren in 1918 en groeide dus op in de moeilijke jaren na de eerste wereldoorlog en heeft als jongeman de nog moeilijker jaren na de beurskrach van 1929 meegemaakt, toen armoede, mede door werkeloosheid, regeerde. De politieke situatie in Nederland was allerbelabberdst en in die tijd ontstonden kleinere en grote protestpartijen, met als grootste de door A. Mussert c.a. opgerichte NSB, naar analogie van de N.S.D.A.P in Duitsland. Tot zover de natuurlijk eenieder bekende korte schets van de situatie in Nederland.

Zoals in die tijd gebruikelijk bij de sociale klasse waartoe Alex behoorde, is hij direct na zijn schooltijd op zijn 14e jaar aan het werk gegaan in Rotterdam en Den Haag als portier bij horeca-gelegenheden, waarbij zijn bokscarrière hem in echte noodsituaties van dienst kwam. Alex bracht het tot bokskampioen in de zwaargewicht klasse. Dit werd in latere jaren een nuttige ondersteuning van zijn diverse activiteiten. Een opvallend kenmerk, dat wij toen als kinderen reeds ervoeren, is dat hij een welhaast overmatig gevoel voor rechtvaardigheid had en absoluut geen onrecht verdragen kon. Deze eigenschap heeft hem meerdere malen gedwongen in bepaald situaties tot actie te komen. Zijn activiteiten als ‘probleemoplosser’ in de horeca-sector, voor waaruit in heel Den Haag regelmatig een beroep op hem werd gedaan, heeft met zekerheid de Haagse politie veel werk bespaard. Tot zover een korte en derhalve onvolledige schets van Alex Blonk.

Alex wilde over zijn turbulente carrière en opgedane inzichten een autobiografie schrijven en vond zich daarbij gesteund door de voortreffelijk assistentie van de dames Lucy Naberman en haar vriendin Anja Haasbeek. Beide dames hebben zich voortreffelijk van deze taak gekweten; het resultaat mag er dan ook zijn. De autobiografie was voor diverse uitgevers niet interessant genoeg vanwege het sterke lokale karakter en daar is begrip voor op te brengen. Echter, daar Alex een interessante en zeer bekende persoonlijkheid was in het Den Haag van die dagen, leek het mij en de drie hiervoor andere genoemde personen, (Jan Wichers, Anja Haasbeek en Lucy Naberman) wellicht wel aardig voor uw lezers, om zijn verhaal als vervolgreeks in De Oud-Hagenaar te publiceren. Overigens is op het internet ook een en ander over Alex Blonk te vinden.

Voor het geval een en ander voor u interessant genoeg is, kunt u kennis te nemen van de autobiografie van Alex Blonk. Zeer recentelijk werd ik op de hoogte gesteld dat de kleinzoon van Alex Blonk het boek van zijn opa inmiddels al in een herziene uitgave op zijn website heeft gezet en het inmiddels als e-book online ter beschikking heeft gesteld.

Rudolf Janssens
thrude1938@gmail.com

Wagenstraat 84, interieur van café-concert Chez-Charles (1948). Tweede man van links is Alex Blonk (portier) gezette man is Karel Bijleveld. Foto: Haags Gemeentearchief

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann