Historische locaties voor onderzoek Soldaat van Oranje

Het boek werd verwerkt tot een zeer succesvolle speelfilm en de gelijknamige musical, die in 2010 in première ging, trekt nog dagelijks volle zalen. Kennelijk spreekt Soldaat van Oranje tot de verbeelding van velen. Het is het verhaal over de net afgestudeerde student Erik Hazelhoff Roelfzema, die na de Duitse inval uit ons land weet te ontsnappen, maar eind 1941 per boot terugkeert om er geheim agent Peter Tazelaar af te zetten en, op verzoek van onze uitgeweken vorstin, verzetsmensen op te halen.

Bij deze uiterst gevaarlijke operaties speelden het Scheveningse strand en de boulevard een prominente rol. Maar op welke plekken precies is niet algemeen bekend, behalve dat in 2003 een plaquette werd onthuld bij het Soldaat van Oranjestrand, schuin tegenover het Kurhaus. Samen met Museum Engelandvaarders in Noordwijk probeert Tjerk van de Veen de exacte locaties, waar een en ander zich heeft voltrokken, in kaart te brengen. Hij heeft daarbij al de nodige progressie gemaakt, maar er zijn nog enige hiaten in zijn research.

Zo is hij vooral op zoek naar de juiste plaats van het zogeheten damesbad binnen het luxe bad dat begin jaren veertig moeten hebben gelegen tussen globaal gezien het Palace Hotel en het Oranje Hotel. Verder is hij geïnteresseerd in de ligging van Nederlandse verdedigingswerken, uit de tijd van de mobilisatie 1939-1940, aan het uiteinde van de noord-boulevard. Tot slot hoopt hij informatie te verkrijgen over Duitse wachtposten, wachthuisjes en afzettingen uit het begin van de oorlog op de noord-boulevard en omgeving Gevers Deynootweg.

Wie hem verder kan helpen, of mensen kent die bij zijn onderzoek van nut kunnen zijn, kan een mail zenden.

Tjerk van der Veen
tj.vanderveen@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann