Nog meer goede manieren van weleer

In de vorige eeuw kregen vrouwen hun onderdanigheid met de paplepel ingegoten. Zo bleek de vorige keer uit het boek ‘Vormen, een handboek voor dames’, uit 1896. Maar het kan nog veel erger. Een lezer maakte me attent op een uittreksel uit een (gefingeerd?) katholiek schoolboek voor Huishoudkunde voor meisjes uit 1960.

Eerst maar eens enkele nuttige aanwijzingen uit dat boek. Hoe diende de vrouw haar gade bijvoorbeeld thuis te verwelkomen na z’n werk?

– Vlak voor zijn aankomst zet u het geluid van wasmachine, droogkast of stofzuiger uit. Probeer de kinderen kalm te krijgen. Wees blij hem te zien. Verwelkom hem met een warme glimlach en toon de oprechtheid van uw wil hem te bevallen.

– Het zou kunnen, dat u een dozijn belangrijke zaakjes aan hem wilt vertellen. Maar daarvoor is zijn thuiskomst niet het geschikte moment. Laat hem eerst spreken. Herinner u bijtijds, dat zijn onderwerpen belangrijker zijn dan de uwe. Maak, dat het zíjn avond wordt.

– Klaag nooit als hij te laat thuis komt voor de maaltijd. Zelfs niet als hij de hele nacht wegblijft. Installeer hem comfortabel. Vraag hem zich te ontspannen in zijn zetel. Maak een warme, of frisdrank voor hem klaar. Schud de kussens op en stel voor zijn schoenen uit te trekken. Spreek hem aan met een zachte, vredelievende en plezante stem. Stel hem geen vragen. Twijfel nooit aan zijn oordeel of zijn rechtschapenheid. Híj is de meester in huis en vanuit deze functie zal hij steeds zijn wil uitoefenen met eerlijkheid en waarheid.

En zo gaat het maar door. Je wordt er niet goed van. Ik tenminste niet. Maar misschien lopen er nog mannen (of zelfs vrouwen) rond, die zulk gedrag nog steeds geweldig vinden?

Nepnieuws?
Gelukkig is er hoop. Peter Burger, docent journalistiek en gespecialiseerd in broodje-aap verhalen, geruchten en hoaxes, ontdekte dat dat hele zogenaamde katholieke schoolboek voor meisjes uit 1960 een vertaling was uit het Amerikaanse The Good Wife’s Guide. Dat kwam dan weer zogenaamd uit het tijdschrift Housekeeping Monthlyvan 13 mei 1955. Maar eigenlijk circuleerde dat huishoudschoolboek uit 1960 pas vanaf 1990 als een soort ketting-mail in Nederland.

Nepnieuws dus.

En zo blijkt er tot overmaat van ramp ook nog een broodje aap Instruction and Advice for Young Bridesuit 1894 in 2012 te zijn gepubliceerd in de Vlaamse krant De Standaard.

Ook nepnieuws.

Liever bij noordenwind
Maar wat moeten we denken van dr. H.L. Batenburg’s Boek voor verloofden en jonggehuwden, bevattende: De voortplanting van de mens. Praktische wenken, nuttige raadgevingenuit 1950? Dat boek heeft werkelijk bestaan.

‘Kwart over zes. Uitgeput komt de jonggehuwde man van zijn werk. De soep staat al op tafel, zijn jonggehuwde vrouw doet extra peper op de verse worst en suddert die in de margarine. Zwijgend blazen zij hun soep. Glimlachend snijdt zij haar worst in plakjes. Met een knipoog giet zij een extra schepje saus over zijn bloemkool.’

Zomaar een huiselijk tafereeltje uit de vorige eeuw dat het voorspel vormt tot het hoofdstuk ‘huwelijks mingenot en geslachtsdrift’, waaruit de volgende citaten:

– Wanneer de man bij het volbrengen van de geslachtsdaad op het ogenblijk van het hoogste genot gekomen is, moet de vrouw op haar rechterkant gaan liggen als zij een jongen verlangt en op de linkerzijde als zij een meisje wil krijgen.

– Men kan zich beter aan het mingenot overgeven wanneer er een noordenwind waait.

– Gebrek aan geslachtsdrift wordt veroorzaakt door nachtbraken, zware lichaamsarbeid, een voortdurend gebrek aan slecht voedsel, een zware studie van de abstracte wetenschappen, een filosofisch leven en veelvuldige bevoeling van de geslachtsdelen.

– Een vrouw dient de voorkeur te geven aan een man die in het bezit is van: veel bruin hoofdhaar en niet al te gladde haren; flinke, volle, lange wenkbrauwen en lange haren op de oogleden.

Nou, dat wisten ze in 1950 dan dus ook weer.

Een beetje gekreun
Terug naar dat zogenaamde katholieke schoolboek uit 1960.

Ook dat staat vol goede raad over hoe de vrouw zich dient te gedragen tijdens de seks.

En hoezeer ook nepnieuws, ik kan het toch niet laten enkele van die raadgevingen hieronder te citeren. Want mevrouw Pasgeld en ik hebben onder de tafel gelegen van het lachen toen we er kennis van namen.

En dat wil ik ook de lezer natuurlijk niet onthouden. Daar gaat-ie.

– Wat de intieme relaties betreft met uw man: het is heel belangrijk dat u zich herinnert wat u elkaar beloofde bij het huwelijk. En dan vooral de belofte van gehoorzaamheid. Als hij van oordeel is onmiddellijk te willen slapen dan zal het zo zijn. Te allen tijde wordt u geleid door de wil van uw man en u oefent op geen enkele manier druk op hem uit om hem tot een intieme relatie te stimuleren.

– Als uw man voorstelt te paren: aanvaardt het met nederigheid maar houdt steeds in het achterhoofd dat het plezier aan de man is besteed en veel belangrijker is dan dat van de vrouw. Als hij zijn orgasme bereikt, is een beetje gekreun van uw kant niet misplaatst. Integendeel. Het zal hem overtuigen dat u er ook plezier aan hebt beleefd.

– Als uw man minder normale handelingen voorstelt: gedraag uzelf gehoorzaam en lijdzaam maar geef uw eventuele ongenoegen aan door een stilzwijgen. Het is waarschijnlijk, dat uw man daarna onmiddellijk zal inslapen. Breng uw kledij weer in orde. Breng uw schoonheidsproducten aan alsook uw haarverzorging.

– Nu mag u de wekker zetten: om er zeker van te zijn, dat u even vóór uw man op bent in de morgen, zet u nu de wekker. Zo kan u hem een kop thee maken tegen dat hij wakker wordt.

Mail
Was het vroeger eigenlijk allemaal wel zo verkeerd met die seks? Mail het naar: julius.pasgeld@deoud-hagenaar.email.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann