Mient ook op de grens met Wateringen

De Mient is een belangrijke straat in Den Haag. Vroeger reden daar twee trams doorheen, de lijnen 2 en 5. Als demonstratiefietsproject heeft de Mient ook een bekende naam in de fietsenwereld. Medio 1975 werd dit project door het ministerie van Verkeer en Waterstaat gesubsidieerd. Maar dat de Mient als straatnaam (Mientweg) ook voorkwam op de grens van Wateringen en Den Haag, dat weten maar weinig mensen.

Op een oude plattegrond uit 1913 is de Mientweg te zien. Deze weg liep vanaf de Poeldijkseweg tot de oude Loozerlaan en de Ambachtsweg in Wateringen. Op de grens met Poeldijk staat nog steeds de Mientwoning, een oude boerderij, die rond 1700 al werd genoemd.

Na de annexatie van Loosduinen in 1923 door Den Haag moest de naam Mient worden gewijzigd. Door de uitbreiding van Den Haag Zuidwest moest naast de boerderijen Vrederust en Berestein ook deze weg verdwijnen. Na 1970 werd de weg verlegd en heet nu Erasmusweg. Ook een deel van het volkstuincomplex werd aangepast. Maar de vereniging bestaat nog onder de naam Mient.

Viaduct
Maar de naam Mient zal ook in Wateringen nog op een andere ludieke wijze voortbestaan. Door de aanleg van de Lozerlaan en de doortrekking naar de A4 (Wippolderweg) werd de weg naar Poeldijk gekruist.

Dat geschiedde door middel van een viaduct. Dat viaduct dat ook een fietsviadukt bevat, kreeg de naam Mient-viaduct.

Op dit moment is de demonstratiefietsroute weer in de picture. Om de parkeerproblemen op de Laan van Meerdervoort op te lossen en de bomen te sparen, werd er naar de Mient gekeken. Er leken opties te bestaan om het tweerichtingenfietspad op te heffen en er extra parkeerplaatsen te creëren.

Gelukkig heeft de gemeente ingezien dat de Mient juist door veel fietsers uit Loosduinen wordt gebruikt en opheffen of verplaatsen geen juiste gedachte was.

Misschien had men daar ook een Mient-viaduct willen plaatsen?

Inmiddels heeft de gemeente een nieuw voorstel gelanceerd dat met behoud van de fietsvoorzieningen er toch extra parkeerplaatsen kunnen komen.

Wil Bianchi
wilbianchi@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann