Vragen over Joods kind

75 jaar geleden, op 6 en 7 juni 1943, werden ongeveer 1.300 Joodse kinderen uit Vught gedeporteerd samen met hun moeders. De meesten werden snel doorgestuurd naar Polen, waar zij werden vermoord. Op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught staat sinds 1999 een gedenkteken met de namen van deze kinderen. Twee namen ontbreken op dit monument: Piet de Lange, 7 jaar oud en Peter de Bruin, 4 jaar. Men begreep destijds wel dat het onderduiknamen waren. Beide kinderen kwamen zonder hun ouders met andere Joden uit Den Haag in mei 1943 in Vught aan. Wat in 1999 niet mogelijk was weten we nu, dankzij inmiddels gedigitaliseerde kampkaarten, transportlijsten en menselijk speurwerk, zeer waarschijnlijk hun echte namen. Maar onduidelijk bleef hoe deze Amsterdamse jongetjes in Den Haag terecht kwamen. Over het jongetje Piet de Lange weten we inmiddels dat hij in De Bilt gearresteerd is door een Haagse politie- man. De Documentatiedienst van de Haagse politie arresteerde tot ver buiten Den Haag ondergedoken Joden.

Bij Peter de Bruin loopt ons onderzoek vast, we hopen via lezers van De Oud-Hagenaar verder te komen. Voor zover we nu weten is zijn naam Peter Blumenfeld, geboren 31 juli 1938 in Amsterdam. Hij is gearresteerd op 30 april 1943 in Den Haag, waarschijnlijk op zijn onderduikadres, Koningstraat 28. Toen Peter via Vught in Westerbork kwam had hij middenoorontsteking, hij is waarschijnlijk daarom niet gelijk doorgestuurd. In Westerbork heeft hij op 3 augustus 1943 een kaart ontvangen van tante Elsie, mevr. E. Zinny – Kremer, Koningstraat 28 in Den Haag. Toen de Joodse Raad haar tijdens de bezetting hierover benaderde, zei zij de jongen niet te kennen.

Na de oorlog, april 1947, is bij het Rode Kruis naar Peter de Bruin geïnformeerd door mevr. Katan-Kremer. Vermoedelijk wisten beide dames niet de echte naam van het kind. In een dossier-enveloppe op naam van Peter de Bruin in het oorlogsarchief van het Rode Kruis zit een foto van hem. De enige bron waarvan de foto afkomstig kan zijn is mevr. Katan-Kremer.

Mijn vragen:
Zegt de foto u iets of de omgeving waar die genomen is?
Kent u de naam Kremer, hebt u één van de dames gekend?
Is Koningstraat 28 uit die tijd bij u bekend?
Of weet u iets over dit kind?

Janneke de Moei
jannekedemoei@outlook.com
0180 – 413618

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann