Koninklijke paarden in de Stallen

Hoeveel vermogen heeft jouw auto? Tegenwoordig wordt het vermogen van apparaten aangeduid met kW oftewel kilowatts. Toch zie je ook nog regelmatig het aantal pk of paardenkrachten genoemd. Op Prinsjesdag zien we dat begrip weer eens in levende lijve. De koets met de koning en de koningin rijdt dan, getrokken door acht paarden, door Den Haag.

Er staan in de Koninklijke Stallen gemiddeld 24 koetspaarden op stal. Deze koetspaarden zijn traditioneel allemaal zwart. Het zijn Friese, Gelderse en Groninger paarden. Alle paarden oefenen iedere dag. Zowel met een koetsier op de bok van een oefenbrik als ‘onder zadel’. Er zijn namelijk ook koetsen zonder bok en die worden vanaf het paard gemend.

Als er nieuwe paarden nodig zijn, worden ze heel zorgvuldig geselecteerd. Hun karakter is erg belangrijk: ze moeten onder alle omstandigheden rustig blijven en vooral niet bang zijn voor mensen. Toen ik deze zomer de Koninklijke Stallen bezocht, viel het me ook op hoe graag de paarden geaaid en geknuffeld wilden worden. Het zijn echt sociale beesten.

De verzorging
De koninklijke paarden hebben een actief bestaan, maar ze worden dan ook uitstekend verzorgd. En met de modernste middelen. Zo is er een paardensolarium met infraroodlampen om gewassen paarden te laten drogen. Dat voorkomt kouvatten. Het actieve leven van de paarden zie je ook terug in de frequentie waarmee ze nieuwe hoefijzers krijgen. In drukke tijden is dat een tot twee keer vaker dan andere paarden.

Tuigen
Paarden kunnen uiteraard alleen een koets in beweging brengen, als ze er met tuigen aan verbonden zijn. Voor de bijzondere dagen zijn er ook bijzondere tuigen. Op Prinsjesdag wordt tuigage gebruikt dat tussen 1815 en 1830 in Engeland is gekocht door de Prins van Oranje (de latere Koning Willem II).

8 of 6
Willem-Alexander en Máxima hebben op hun trouwdag op 2-2-2002 ook in de Gouden Koets gereden. Alleen werd deze toen door 6 paarden getrokken. Er worden namelijk alleen 8 paarden ingezet als het regerende staatshoofd de hoofdpassagier van de koets is. Verschil moet er zijn!

Ook in de zomer van 2018 kun je de Koninklijke Stallen weer bezoeken. Op 28 juni start de verkoop van kaarten via tickets.paleis-noordeinde.nl.

Echt de moeite waard!

Jacqueline Alders
info@jacquelinealders.nl

Stadswandelingen
en Fietstours in Den Haag – o.a. Oranjewandeling
www.ikgidsudoordenhaag.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann