Haagsch Genootschap

Mijn naam is Onno Romein. Ik ben geboren op 4 augustus 1943 en woon sinds mijn huwelijk in 1972 in Bleiswijk. De eerste twee jaar van mijn leven woonde ik met mijn ouders in de 2de Schuytstraat in Den Haag op een bovenverdieping, maar toen in 1945 – vlak na de bevrijding – mijn broertje was geboren zijn we verhuisd naar de Van Slingelandtstraat 89. Daar is er nog een tweede broertje bijgekomen in 1947.

Alle drie hebben wij De Leerschool van het Haagsch Genootschap bezocht. Lekker dichtbij; de Van Beverningkstraat (let op de juiste spelling) was de straat achter die waar wij woonden. Ik heb er van 1949 tot 1955 gezeten en had de volgende leerkrachten: 1949-1950, 1950-1951 en 1951-1952 de heer De Boer, 1952-1953 de heer Van der Wilk, 1953-1954 de heer Smith (is later naar Aruba verhuisd) en in de 6de, 1954-1955 de heer Bloembergen (ik heb het mapje waarin je je rapport kreeg en de voorzijde van het rapportenboekje ingescand). Er gaf daar ook ene juffrouw Van de Polder les en die leerde ons ook blokfluit spelen. Na schooltijd speelden we vaak nog op de speelplaats van de school; kattrieken of zoiets. Later, als hockeyfanaten, ook regelmatig met straathockeysticks een potje hockey. De jongens die direct naast de school woonden – Mike en Sander de Wijs (een tweeling) – waren daar onze vaste tegenstanders; zij hockeyden bij HHIJC (nu Klein Zwitserland, KZ) en wij bij HDM.

Aan het eind van onze straat was ook een schoolgebouw. Daar ben ik vóór de lagere school op kleuterschool geweest. Het was het gebouw van de foto in de krant (De Oud-Hagenaar) waarvan ik niet beter wist dan dat er verder een MULO inzat. Ook daar was een prachtige grote speelplaats bij en ook daar hebben we veel tijd versleten als men de poort had open gelaten. Naast deze speelplaats woonde een oude man met zijn dochter. De zijmuur van hun woning – een blinde muur, d.w.z. alleen stenen en geen ramen – lag tegenover de blinde zijmuur van de gymzaal en het was voor ons een uitdaging om veel tegen die muren te tennissen en/of voetballen. Tot grote ergernis en woede van de bewoners (uiteraard).

Na de lagere school zijn wij alle drie, het vrijzinnige gedachtegoed vasthoudend, naar het 2de VCL gegaan.

Onno Romein

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann