Nieuwe bestemming voormalige midgetgolfbaan Westbroekpark

Het Westbroekpark, met haar rozentuin, speeltuin en enorme speelweide, is nog altijd heel populair. Op zonnige dagen vindt men er bezoekers uit heel Den Haag, van alle nationaliteiten die de stad rijk is. Die komen er picknicken, barbecueën, een balletje trappen, genieten van de mooie bloemen, fotograferen, of gewoon rustig een boekje lezen.

Menig Hagenaar kent eveneens de voormalige midgetgolfbaan in het Westbroekpark. Bij de westelijke ingang van het park werd ruim 50 jaar geleden, in 1965, op een terrein van 3.500 vierkante meter een midgetgolfbaan aangelegd. De baan zag er in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw prachtig uit. In de jaren negentig van de vorige eeuw, na het overlijden van de oorspronkelijke eigenaar, is daar behoorlijk de klad in gekomen. Eerst brandde zijn woonhuis af, waarna in 2010 ook het paviljoen, of wat daar nog van over was, in vlammen opging.

Deze maand opent op deze plek een bijzonder restaurant, genaamd Greens. Een biologisch restaurant die haar naam ontleedt aan de groenten uit eigen moestuin en tevens een knipoog is naar voormalige golfbaan waarbij de ruimte rondom de hole een green wordt genoemd.

Ontstaan Westbroekpark
Oorspronkelijk maakte het gebied waar later het Westbroekpark zou komen deel uit van de Oostduinen. Het terrein ligt in een soort vallei tussen de Nieuwe Parklaan, Cremerweg en de Haringkade omdat het zand op dit stuk grond eind van de negentiende eeuw is afgegraven en afgevoerd naar Rotterdam voor de aanleg van het nieuwe station bij de Delftse Poort. Het gebied werd daarna gebruikt als weide voor paarden en koeien. Er werden ook tentoonstellingen gehouden, bijv. de landbouwtentoonstelling (1913), of de Indische tentoonstelling (1932). Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden geïnterneerde Engelse militairen er barakken en een sportterrein.

Alvorens het besluit werd genomen om er een park van te maken, waren er talloze voorstellen die gebruik wilden maken van dit stuk grond. Van luxe villapark tot theater, van congrescentrum tot een heus Olympisch stadion. Uiteindelijk werd in 1922 besloten te kiezen voor een park in landschappelijke stijl, ontworpen door Piet Westbroek, directeur van de Gemeente Plantsoenendienst. Doorslaggevend was dat het goedkoper was in aanleg en onderhoud.

Nog voor dat het park gereed was, in 1929, overleed Piet Westbroek in 1926. Daarna is besloten het park naar hem te vernoemen, het Westbroekpark. Dat was voor die tijd ongebruikelijk, parken kregen meestal de naam van landelijk bekende personen.

Rosarium
Het park kreeg in 1948 een belangrijke impuls door de aanleg van een tentoonstelling met bloemen, vaste planten, heesters en bomen voor het jubileum van Koningin Wilhelmina. Veel bekende Nederlandse kwekers zonden bijdragen. Het park was zo mooi geworden dat men besloot de vaste plantencollectie te behouden. De huidige beheerder volgt nog steeds de opzet van toen. Zo nodig worden moderne, verbeterde variëteiten gebruikt.

Tussendoor werd nog een plan gelanceerd om het park en de omliggende bosjes om te vormen tot een groot pretpark, met onder andere een bobsleebaan en monorail. Dat plan heeft het nooit gehaald. In 1961 werd het rosarium aangelegd, en sindsdien is er elk jaar een internationaal rozenconcours waar kwekers uit de hele wereld aan mee doen.

De midgetgolfbaan in 1988

Het park anno 2018
De rozentuin, het speelterrein en de speelweide zijn nog altijd heel populair. Minder bekend zijn de zeventien prachtige beelden in het park. Op zonnige dagen vindt men er bezoekers uit heel Den Haag, van alle nationaliteiten die de stad rijk is. Die komen er picknicken, barbecueën, een balletje trappen, genieten van de mooie bloemen, fotograferen, of gewoon rustig een boekje lezen.

Vroeger werd jaarlijks op de speelweide een concours hippique gehouden. In zijn plaats kwam onder andere het theaterfestival De Parade en het foodfestival Trek. Momenteel krijgt het park veel lokale media-aandacht door de discussie die is ontstaan nadat wethouder Boudewijn Revis zijn plannen onthulde rondom de samensmelting van het Westbroekpark, de Waterpartij en de Scheveningsche Bosjes, het zogenaamde Internationale Park.

Om een kopje thee of koffie te drinken, kon je vanaf het begin (1929) terecht op het riante terras van de ‘theeschenkerij’, later ‘Paviljoen Westbroekpark’. Het paviljoen is echter jaren geleden verkocht aan het wokrestaurant en het terras wordt gebruikt nu gebruikt om te parkeren. Maar er komt nu iets geweldigs voor terug aan de overkant van het paviljoen: Greens in the Park.

Greens in the Park
Begin 2015 nam de gemeente het initiatief een prijsvraag uit te schrijven voor het voormalige midgetgolfterrein. Uit meer dan 35 inschrijvingen is Greens in the Park, kortweg Greens genoemd, als winnaar uit de bus gekomen. Het plan behelst een combinatie van een (zorg)moestuin en een biologisch restaurant, een echte ‘social enterprise’. Greens wil namelijk graag iets toevoegen aan het Westbroekpark. De zorgtuin is ondergebracht in stichting Tuinen van Greens. Deze stichting zal de ontwikkeling en het beheer van de (zorg)tuinen onder haar hoede nemen. Het sterk verwaarloosde terrein wordt niet alleen op een ecologisch verantwoorde wijze opgeknapt, de exploitatie geschiedt ook op een sociaal maatschappelijke manier. Zo wordt de moestuin straks beheerd door een groep van tussen de 20 en 30 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor is Greens een samenwerking aangegaan met stichting Mens & Tuin. Deze stichting exploiteert al jaren een zorgtuin en duurzame stadskwekerij in Moerwijk. Zij weten als geen ander hoe je deze doelgroep begeleidt en hoe je hen kan laten groeien in hun sociale vaardigheden, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen.

In een groter, kasachtig gebouw, gelegen aan de kant van de speeltuin, komt een biologisch restaurant. In het restaurant vind je de groenten en kruiden uit eigen tuin terug op de heerlijke én eerlijke menukaart. Het restaurant zal omringd worden door prachtige terrassen en veel groen. Aan de achterzijde is tevens een op- en afstapplek voor (rondvaart)boten.

Robert-Jan Vermeulen
robert-jan@greensinthepark.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann