De bevrijdingsjaren 1945-1955

Het verhaal van Carl Doeke Eisma in De Oud-Hagenaar van 21 februari jl. over de bevrijding van ons land leverde leuke reacties op. In 1955 was het 10 jaar geleden, dat de oorlog was afgelopen en als herinnering daaraan werden er door landelijke organisaties bij de Maastrichtse aardewerkfabrieken twee verschillende herdenkingsbekers besteld. De bedoeling was deze uit te reiken aan schoolkinderen.

Lezeres Lonneke Passchier fotografeerde haar beker, die als voorstelling een grote oranje V (= vrijheid) en de stoere Nederlandse Leeuw toont. Op de achterzijde twee gouden korenaren en de jaartallen 1945-1955.

De tweede beker, gefotografeerd door Leo van Raad, toont een stoere soldaat met vier vlaggende kindertjes. Aan de andere zijde het Nederlandse wapen (‘je maintiendrai’) en twee vlaggen.

Aan deze tweede beker kleeft een grappige anekdote. De fabriek slaagde er niet in de bekers op de gewenste datum te leveren en de vraag was dus: hoe lossen we dit op? Dat gebeurde op feestelijke wijze!

De beker werd door ene Jan van Os afgebeeld op perkamentachtig papier, omlijst door appeltjes van oranje en voorzien van een getuigschrift op rijm, waarop wordt vermeld dat de beker nog niet klaar is, maar beslist komt. Aan de achterzijde van dit certificaat staat nog een ontboezeming over het begrip ‘Vrijheid. Beide teksten zijn van de in die tijd beroemde volksdichter Clinge Doorenbos. Een kostelijke herinnering naast de beker zelf.

Kijk eens hier: een Vrijheidsbeker!
Een cadeau! Máár… met één ‘maar’
d’ Echte beker krijg je láter,
Want nu is hij nog niet klaar.
Heb dus eventjes geduld nog,
Weldra wordt hij afgestuurd;
Jullie weten zeker wel, dat
Wat in ’t vat is niet verzuurt.

Nederland herdenkt de vrijheid,
Het tien-jarig jubilé;
Is het wonder dat wij jub’len
Kind’ren jubelt met ons mee!
Vrijheid is het gróótste voorrecht,
Dat een mens op aarde heeft,
Waarvoor hij desnoods wil sterven
En waarvoor hij vecht en leeft.
Vrijheid! Wát is eig´lijk vrijheid?
Vrijheid is ons hóógste goed;
Vrijheid laat zich niet omschrijven,
Vrijheid is – – ons hartebloed.

Clinge Doorenbos

Uit: Vaderlandse Geschiedenis op Maastrichts Aardewerk

Willem en Anke Meershoek
w.meershoek@hetnet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann