Haagse berichten van 1945

In 1944 is mijn opa overleden. Vanuit het ziekenhuis Westeinde gingen wij met koetsjes naar de begraafplaats aan de Kerkhoflaan, drie maal luchtalarm onderweg. Nadat wij aan het graf afscheid hadden genomen, ging de familie richting uitgang. Met mijn neefje Jos liepen wij achter de stoet, keken nog een keer naar het graf en zagen tot grote verbazing dat de kartonnen ‘kist’ doos werd omgedraaid en onze opa in een wit hemd zo in het graf werd gekieperd. Schandalig. We hebben het de familie pas later verteld.

Tante Wilhelmien woonde in de Cornelis Houtmanstraat in het Bezuidenhout. Daar had een dag tevoren een vergissingsbombardement plaatsgevonden. Er reden geen trams en telefoon hadden wij niet, dus op zondag met mijn ouders daar naartoe gewandeld. Tante had gelukkig alleen maar glasschade. Terug naar huis kwamen wij langs een ruïne, waar in een nis een Mariabeeld stond met een brandend kaarsje. Op de hoek van de Prinsessegracht was een boekwinkel met trapjes en een lantaarnpaal en daar hing een man met een bord: ‘Ich habe geplünderd’. Mijn vader heeft in het verzet gezeten, maar daar werd nooit over gesproken. Hij is op 23 oktober 1966 overleden, op 72-jarige leeftijd. Tijdens de mis die in de kerk om 12 uur plaatsvond, stond op het dak van de kerk een luchtalarmsirene die op de eerste van de maand afging. Of de duivel ermee speelde.

In het kort nog wat zaken. Ophalen NSB’ers door BS. Canadezen met grote flitsspuit op school met DDT-poeder. Sigarettenpeukjes rapen voor de buurman, was gewend aan seringenbloesem. Leger des Heils-muziek in Newtonstraat-Van Swindenstraat. Dagelijks en ’s nachts overtrekken van honderden vliegtuigen. Lanceren van V1 en V2, als je het geluid maar hoorde was het goed. Pastoor Wils en Mere Quadekker stonden eten uit te delen bij de winkel van Jamin op de Beeklaan, geschonken door slagerij Koomen. Sinaasappels nooit gezien, eveneens chocolade. Razzia’s in de straten, tulpenbollen en suikerbieten gegeten. Krijgsgevangenen moesten aan de kust hun eigen rommel (mijnen) opruimen. Klop/op voor 10 cent (suikerbietennat). Kwartje voor de gasmeter voor een uur. Zweeds wit brood, houtblokjes tussen de tramrails jatten met mijn vriendje, lorries na beneden duwen bij de aanleg van de tankval. Bij de bevrijding beide vaders kwijt. Zaten bij Van Grieken, of er nog restjes eten over waren. Vader op voedseltocht naar Waddinxveen. Mijn vader was door zijn achterwiel gezakt, was ver na spertijd thuis. Landwachters behoorden tot een paramilitaire organisatie en onderdeel van de Sicherheitspolizei met jachtgeweren (Jan Hagel genoemd). Controleerden onder ander op de Loosduinseweg, op de hoogte van wasserij Tettero. Mensen die met veel moeite sieraden en linnengoed hadden geruild voor voedsel, kwamen uit de richting van het Westland en verder op fietsen zonder banden, met kinderwagens, etc. Landwacht nam alles in beslag. De Landstorm van de club van Mussert, NSB, was onderdeel van de Waffen SS, weldadige lieden. Van de Tommies (met bolletje op hun baret, kregen we limonade en eierpoeder. Liepen op houten klepschoenen. In 1945 werd mijn vader gedetacheerd bij de centrale garage in Scheveningen, kwam daar een oude vriend tegen die hem begroette met: “Val dood, Toon! Leef jij nog?”

Ed Abbenhuis
e.abbnhuis@upcmail.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann