American Oil Spray Station Scheveningen

Onze vader is geboren met een lichte vorm van polio, onder andere een korter en dunner rechterbeen. Hij kon helaas niet met ons voetballen en andere sporten met ons beoefenen en is met ons nooit op vakantie geweest. In de krant stond een advertentie: ‘ter overname aangeboden: strand nagosie’. Mijn vaders’ idee was: dan heb ik een plek waar mijn kinderen de hele vakantie naar het strand kunnen.

Wat bleek, de overname betrof een kleine houten bouwkeet, omgebouwd tot American Oil Spray Station, wat in hield dat badgasten tegen betaling van 1,50 gulden met een verfspuit, gevuld met Ambre Solaire-zonnebrandolie, van top tot teen werden bespoten. Teven was er de verkoop van diverse zonnebrandcrèmes. Flesjes, tubes, sprays van onder andere Nivea en L’Oréal. En gelegenheid om je om te kleden. Ook was er een weegschaal aanwezig waar de clientèle voor 10 cent zich in badpaktenue konden wegen. In het begin kwam het luchtgas uit grote gasflessen van de firma Hoek, later werd er een compressor aangeschaft die veel herrie maakte. Dit hele gebeuren vond plaats op het Luxe Bad op Scheveningen, eind jaren vijftig. Het Luxe Bad was omheind met hekken en men moest entreegeld betalen om binnen te komen. Als ik me goed herinner was dat 2,50 gulden. Dat was een hoop geld toentertijd.

Langs het strand liepen badmeesters met grote toeters en in zee waren er stellages bemand met badmeesters in rode truien. Zij toeterden als je te ver ging. Onder de bezoekers waren veel mensen uit de amusementswereld, zoals Kees de Lange, Johnny Jordaan, Tante Leen en veel figuren uit de politiek. Alleen vadertje Drees ben ik niet tegengekomen (wel op de Beeklaan). Heel veel van die toenmalige BN’ers maakten gebruik van de service van de American Oil Spray Station. Ook Pia Beck en haar vriendin behoorden tot onze vaste clientèle.

Als kinderen vermaakten wij ons enorm met zwemmen, ballen en vliegeren. Tegen de avond, als de bezoekers huiswaarts trokken, dan gingen wij op speurtocht naar verpakkingen en wikkels van Nuts, Mars, Mekka-repen en kroonkurkdoppen van Coca-Cola. Als daar een letter of ander teken op stond, dan kreeg je een miniatuur flesje of een reep.

In het huurcontract stond dat we verplicht open moesten zijn, bij alle weersomstandigheden. Dat was niet te realiseren, want wie neemt nu een zonnebad bij 15 graden of bij regen en storm? Het contract is niet verlengd. We zijn toen verhuisd naar het gemeentebad, waar de huur veel lager was en de prijzen omlaag konden. Helaas, bij een hevige storm is ons strandtentje verzwolgen door de zee. Dat was het einde van de American Oil Spray Station. Vraag me nog steeds af: hoe verzinnen ze het om je met een verfspuit met zonnebrandolie te laten inspuiten?!

Er was eens een Duitse toerist die eiste dat hij naakt ingespoten moest worden. “Nee”, zei mijn moeder beslist. “Dat gebeurt niet!” Koos van de souvenirtent heeft hem toen behandeld. De olie droop van z’n vingers af.

Rob van Olphen
robvanolphen@icloud.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann