Deborah Lens vertelt haar persoonlijk oorlogsverhaal in Staal Bankiers

Op 3 mei a.s. om 15.00 en 19.30 uur vertelt Deborah Lens in het pand van Staal Bankiers aan de Lange Houtstraat 8 in Den Haag haar persoonlijke verhaal over haar Joodse familie die WO2 deels heeft overleefd en deels is vermoord in de concentratiekampen.

De aanleiding om dit verhaal op 3 mei a.s. in het pand van Staal Bankiers te vertellen is tweeledig. Haar Joodse vader, Hans Lens, heeft 40 jaar bij Staal Bankiers gewerkt. Die verhalen en haar eigen ervaringen met de toenmalige Joodse onderdirecteur Emmy Steinitz-Snoek in relatie tot de oprichter van de bank Machiel Staal, maken onderdeel uit van haar grote familieverhaal. Zij overleefde Kamp Westerbork. Daarnaast houdt Staal Bankiers na 100 jaar op te bestaan en staat het pand leeg.

Haar verhaal start bij haar overgrootouders Esje en Izaak Barendse die een grote antiekzaak hadden op de Delftse Vaart in Rotterdam. Die familie moest na de bombardementen worden geëvacueerd naar Den Haag. Haar oma Engeltje Barendse was gemengd gehuwd, maar haar opa Leen verliet het gezin in de oorlog en liet haar oma, haar moeder Stella en haar broer Willem in de steek. Maar zij vertelt ook over haar oom Loe die Auschwitz overleefde.

‘Het is 1977 en ik ben 13 jaar. Het is feest bij ons thuis. Ze zijn er allemaal, mijn hele familie!Tenminste… alleen die familie die de oorlog heeft overleefd: oma Engel, oom Bernhard, oom Ben, tante Saar, oom Ed, tante Stella, oom Willem en … mijn oom Loe. Plotseling zie ik een nummer op dearm van mijn oom Loe staan. ‘Wat is dat voor nummer op zijn arm?’ vraag ik aan mijn moeder de volgende dag. ‘Dat is een nummer wat op je arm werd gebrandmerkt als je het kamp binnenkwam.Jouw oom Loe heeft een laag nummer. Hij behoorde tot een van de eerste groepen in Nederland die werd opgeroepen. Hij was 15 jaar toen hij concentratiekamp Auschwitz binnenkwam en heeft daartot het einde van de oorlog gezeten.’

Het geheel duurt ongeveer een uur. In het eerste deel vertelt Deborah Lens haar verhaal. In het tweede deel is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Speciaal voor deze gelegenheid roepen wij mensen op om herinneringen en voorwerpen te delen over Staal Bankiers.

De toegang is gratis. Per sessie worden er maximaal 30 mensen toegelaten. Reserveren is verplicht en kan via info@nadeoorlog.nl o.v.v. naam, aantal kaarten, e-mailadres, telefoonnummer en aanvangstijd. Voor informatie kan worden gebeld naar 06-26168301.

Deze activiteit vindt plaats onder de hoede van ‘Na de oorlog’. Een stichting die naoorlogse generatie gastsprekers (Joods, Indisch, verzet enz.) opleidt en bemiddelt naar scholen in Nederland.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann