Foto van opa in De Oud-Hagenaar

Met belangstelling heb ik het artikel ‘Belevenissen in de Antonie Duyckstraat’ gelezen. Dit geeft mij aanleiding tot het geven van de volgende reactie.

Bijzonder, als je ruim zestig jaar na zijn overlijden een foto van je opa in De Oud-Hagenaar ziet staan.

Wat is namelijk het geval? Als de heer Veldhoven het heeft over firma C. Biesheuvel en zonen, heeft hij het over mijn overgrootvader Cornelis Biesheuvel, en zijn zoon Halling Kommer Biesheuvel, mijn opa. Eén zoon en dus niet Biesheuvel en zonen, maar Biesheuvel en zoon. Weliswaar had mijn overgrootvader twee zoons, maar slechts een zoon werkte in de firma. Zie als illustratie daarvan de tekst op de verhuiswagen, C. Biesheuvel en zoon. Zo staat mijn opa daardoor twee keer op de foto, een keer als koetsier op de bok, en een keer in woorden als ‘en zoon’.

Begin twintigste eeuw waren er nauwelijks auto’s en veel ging nog met paard en wagen, zo ook verhuizingen en individueel personenvervoer.

De firma Biesheuvel was begonnen als stalhouderij, zie de tekst boven de garage-ingang en zie de twee koetsjes die ook op de foto staan. Een stalhouderij was zo iets als een taxicentrale nu. De klanten konden, net zoals nu een taxi, een koetsje bestellen. Het verhuizen was bijzaak.

Door de opkomst van de auto en mede door de crisistijd was er later met een stalhouderij geen droog brood meer te verdienen, en werd de stalhouders tak beëindigd. En voor het verhuizen ging men over op de vrachtauto. De panden in de Anthonie Duyckstraat werden ondertussen te duur. En rond 1937 ging het verhuisbedrijf naar een kleiner pand in de van Beverningkstraat 227, en verhuisde het gezin H.K. Biesheuvel naar nummer 128 in de Anthonie Duyckstraat.

De periode met paarden leek definitief voorbij. Leek, want toen in de oorlogsjaren van 1940-1945 de benzine opraakte, greep mijn opa terug op zijn oude liefde, de paarden.

En ik, geboren in 1940, weet dat mijn grootvader tot een poosje na de oorlog stadsverhuizingen deed met een verhuiswagen die er, afgezien van het opschrift, precies zo uitzag als de verhuiswagen op de oude foto. Het verhuisbedrijf H.K. Biesheuvel heeft mijn grootvader gevoerd tot aan zijn dood in 1954. Omdat er geen opvolger was, is het bedrijf toen verkocht aan de firma Kalisvaart.

Ter zijde: als je goed kijkt zie je op de verhuiswagen staan: ‘Tel. Sch. 57’. Blijkbaar is er een tijd geweest dat Scheveningen apart in het telefoonboek stond.

Toen er steeds meer telefoonaansluitingen kwamen, kreeg elke stadsregio in Den Haag een eigen nummercode. Voor de regio Scheveningen, waar het Statenkwartier ook onder viel, was dat 55. Het telefoonnummer van mijn grootouders werd toen 550057.

Als ik het wel heb, is de heer Veldhoven, de Veldhoven die – net als ik – vele jaren bij Rijkswaterstaat Directie Bruggen heeft gewerkt.

Peter Eggermont
2597rr59d@hetnet.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann