Op de schuit van Poeldijk naar Drievliet

Als ik naar de radio luister en tv kijk, zie ik reclame van het pretpark Drievliet. Bij het horen en zien van die naam, komt bij mij deze herinnering van mijn vader weer boven. Mijn vader had ook wel eens een ander vrachtje in zijn schuit, dan veengrond en mest voor de tuinbouw.

Zo had de Bloemenstraat langs de Nieuwe Vaart in Poeldijk, in begin jaren zestig een buurtvereniging. De bewoners legden wat in de pot van de vereniging, zodat ze eens per jaar een dagje uit konden en dit keer was het Drievliet. Het pretpark alwaar vele Hagenaars en mensen van ver daar buiten geweest zijn en bekendheid geniet.

Schuit
Aan mijn vader, Aad Lelieveld, werd gevraagd, het dagje met zijn Leza voor de buurtvereniging naar Drievliet te varen. Normaal was het ruim gevuld met diverse veen of mestsoorten van de boerderij die gebruikt werden voor de tuinbouw.

De schuit werd schoongemaakt en het laadruim kreeg een extra beurt. De schuit werd versierd, er werden tafels in gezet en iedereen nam zijn eigen stoel mee, dus ook gewoon huiskamerstoelen. Iedereen had ook zijn eigen brood en drinken meegenomen.

Zo vertrok mijn vader met het gezelschap, dat opgewonden was voor de feestdag per schuit naar Drievliet. Via de nieuwe vaart werd er gevaren naar Den Haag. Door de Laakhaven, alwaar veel woonboten lagen, die geen van de buurtbewoners vanaf het water ooit hadden gezien. Dus ook een hele andere kijk gaf, op het wonen op het water, en hun ogen uit keken.

Pretpark
Aangekomen bij Drievliet ging het hele gezelschap van de schuit het pretpark in. Mijn vader wachtte op de schuit, tot de mensen het zat waren, en weer uit het pretpark terug kwamen.

Moe en bezweet en voldaan kwam men weer uit het park. Of de buren in de schommels en op de wip gezeten hebben weet ik niet, ik verwacht het wel.

Maar aan het einde van de middag werd de boottocht terug naar Poeldijk weer gevaren. Toen de buurtbewoners weer bij de Bloemenstraat, langs de Nieuwe Vaart van de mestschuit afstapten, had iedereen een fijne dag gehad, en was moe en voldaan.

Hans Lelieveld
hans.lenie.lelieveld@hotmail.nl

Jan Thijssenweg 16, speeltuin van café-restaurant en ontspanningspark Drievliet. Foto: JosPé, Arnhem

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann