Koninklijke Stallen en de handboogschutterij

Naar aanleiding van het artikel van Frans van der Helm in De Oud-Hagenaar van dinsdag 20 februari jl. over de nieuwbouw van de Koninklijke Stallen hebben wij nog een, wellicht verassende, aanvulling. Naast de paarden, koetsen en personeel herbergde de stallen namelijk ook enige tientallen jaren een handboogvereniging!

Op 2 juni 1957 werd, de eerste handboogvereniging in Den Haag na de Tweede Wereldoorlog, “De Oranjeschutters” opgericht. Deze bestond in de eerste instantie uit leden van de hofhouding maar werd later ook opengesteld voor het “gewone” volk. ‘s-Gravenhage heeft natuurlijk een lange traditie wat de handboog betreft. Vanaf de middeleeuwen werd er met de handboog geschoten door leden van het Sint Sebastiaensgilde tot ongeveer halverwege de zestiende eeuw. Daarna werd de boog volledig verdrongen door het vuurwapen om pas in de negentiende eeuw een opmerkelijke revival door te maken. Op 22 augustus 1844 wordt de handboogschutterij “Eendragt” opgericht onder het beschermheerschap van niemand minder dan zijne majesteit Koning Willem III.

Dat is nog niet alles want 5 jaar later, op 11 juni 1849 wordt er nog een tweede handboogschutterij in Den Haag opgericht die zelfs genaamd wordt naar Koning Willem III. Hoelang deze twee schutterijen bestaan hebben is niet duidelijk maar in het begin van de twintigste eeuw is er in de kranten niets meer over te vinden. Den Haag heeft het dan waarschijnlijk zonder een handboogvereniging moeten stellen tot 1934, begin juni wordt dan de Handboogschietvereniging Roos of Vier opgericht. Haar banen lagen achter café Overbosch aan de Bezuidenhoutse weg. Lang heeft deze vereniging echter niet bestaan want het café wordt eind jaren 30 afgebroken.

Pas in de jaren vijftig begint er weer leven in de brouwerij te komen van “deze gezonde en sierlijke sport”. Eerst zoals gezegd door de oprichting in 1957 van de “Oranjeschutters” en een jaar later door de oprichting van “Handboogschutterij Sagittarius”. Deze laatste wordt na enige bewustwording van de Haagse geschiedenis na vier jaar omgedoopt tot “Haagsch Handboogschuttersgilde van Sint Sebastiaen” en bestaat heden ten dage nog! Het is een sterke vereniging met meer dan 200 leden en heeft haar banen op een prachtig terrein aan het Groenendaal 10 te Wassenaar, maar is toch een echte Haagse vereniging. Op dit moment zijn er vergaande plannen om naast de 45 schietbanen op de 25 m, een lange baan tot 90 meter ook een binnenbaan te bouwen op dit terrein voor de 18 m. In de beginjaren zestig schoot St. Sebastiaen op een baan onder de hoofdtribune van ADO in het Zuiderpark! Enige jaren is zij zoekende geweest toen ADO ging uitbreiden, maar vanaf 1969 schiet zij aan het Groenendaal, dat eerder nog Theo Mann Bouwmeesterpad heette.

De Oranjeschutters moeten bestaan hebben tot ongeveer 1980. Het was altijd een kleine vereniging, geschoten werd er in een gang onder het stallencomplex, maar is toch belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de sport omdat in de jaren zestig de districtswedstrijden verschoten mochten worden op de binnenplaats van de Koninklijke Stallen! Dat was trouwens geen sinecure, tien doelpakken opstellen, de organisatie van pijlenjongens en schrijvers die de punten moesten noteren. Daarna moest alles weer worden opgeruimd, de bokken opgeslagen en het hele plein weer spic en span worden aangeveegd want het waren wel de Koninklijke Stallen.

Henk Chervet
henk.chervet@casema.nl

Marius Offringa
cjoffringa@kpnmail.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann