Luchtgevecht boven de Kritzingerstraat

Naar aanleiding van mijn vraag om informatie over het incident van 27 augustus 1942 in de Kritzingerstraat, reageerde ene meneer Jan Heggers uit Kijkduin.

Ik heb met hem gesproken en vernam dat niet alleen mijn broer Cor Harteloh (1926) en mijn neefje Henk Marks (1930) en ene Joop Zwart (1913) bij dit incident om het leven waren gekomen, maar dat er in totaal vijf dodelijke slachtoffers waren gevallen en veel gewonden.

Een Duitse en een Engelse jager raakten in gevecht boven het gebied van De la Reyweg en Joop Zwart stond op zijn dak naar de vliegtuigen te kijken. Hij werd daar door de eerste granaat dodelijk getroffen en zijn vrouw raakte hierbij gewond.

De tweede granaat ontplofte in de Kritzingerstraat voor de deur van de familie Heggers op nummer 256. Zijn zusje Mientje Heggers (1929) werd in het portiek dodelijk geraakt door een granaatscherf.

Zuidwal-ziekenhuis
Zijn buurjongetje, Piet Buitenhuis (1932), werd net als mijn broer en neefje op straat door granaatscherven getroffen en overleefden dit niet. Hulp liet volgens Jan Heggers lang op zich wachten en de slachtoffers werden naar het Zuidwal-ziekenhuis gebracht.

Portiektrap
Jan Heggers, die toen dus elf jaar was, vertelde mij dat de granaat tegen de stoeprand was ingeslagen en zag de drie jongens op de straat liggen, hij wist niet of ze toen al dood waren. Zijn zusje lag op de portiektrap en zijn moeder was gewond. Bij hem ging toen het licht uit, hij viel flauw. Jan Heggers heeft een uitstekend geheugen en wist mij veel details te vertellen die voor mij nieuw waren. Net zoals in onze familie, werd er ook in zijn familie na de Tweede Wereldoorlog niet meer over de vreselijke gebeurtenis gesproken. Het was te erg en van slachtofferhulp had nog nooit iemand gehoord in die tijd. Mijn stukje in De Oud-Hagenaar zorgde ervoor dat er nu wel over werd gesproken binnen de familie. Natuurlijk was het een gesprek met veel emoties, maar mijn zuster en ik zijn de familie Hegger buitengewoon dankbaar.

Patiëntgegevens
De familie Hegger en onze familie hopen op meer reacties. Bij de verhuizing van het ziekenhuis aan de Zuidwal naar het Leyenburg, zijn de patiëntgegevens toentertijd op microfilm meeverhuisd. Wij hopen dan ook op informatie van hun kant. De bezetter heeft een en ander zo veel mogelijk onder de pet gehouden en daarom is er maar weinig informatie uit die tijd te achterhalen.

Ook reageerde een docent van de basisschool Onze Wereld aan de Brandtstraat die een les wil samenstellen over de Tweede Wereldoorlog, waarin hij ook aandacht wil geven aan de tragedie die om de hoek van zijn school plaats had gevonden. Hij verzoekt om foto’s uit die tijd. Zijn naam is Theo Westduin.

Cor Harteloh
c.harteloh@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann