Open dag HGVS op 17 maart 2018

De historische en genealogische vereniging Scheveningen organiseert op zaterdag 17 maart alweer de derde open dag. De doelstelling is om u kennis te laten maken met de vereniging. U kunt bij de HGVS terecht voor genealogisch onderzoek naar Scheveningse families. De vereniging beschikt over een interessant archief, zoals: een collectie foto’s, krantenknipsels, geboorte, huwelijks en overlijdensadvertenties, naslagwerken en de collectie Knoester met vele documenten uit de notariële archieven (alleen voor leden). In de bibliotheek staan boeken van reeds in kaart gebrachte families en andere Schevenings gerelateerde, historische onderwerpen.

Op 17 maart willen wij u laten kennismaken met de historie van Scheveningen.

Om 11.00 uur krijgt u alle informatie krijgen over het boeten. Misschien denkt u het onderwerp al genoeg te kennen maar we gaan iets verder dan het repareren van de netten alleen. Vanzelfsprekend laten de boetsters, in close up op het scherm, zien hoe vaardig ze zijn met een boetnaald. Waar werd geboet, door wie ? Ook buiten de grenzen van Scheveningen is gekeken naar het boeten. Neem bijvoorbeeld Zoutkamp en Duitsland. Hoe ging het er daar aan toe ? Op de contactdag vorig jaar hebben we kunnen zien hoe er werd geboet in Katwijk. Toch weer een tikje anders dan op Scheveningen. Wat is een taanderij en wat is tanen ?

Om 13.00 het tweede onderwerp dat gaat over de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen. Een van de architecten die een belangrijke stempel heeft gedrukt op Scheveningen is W.B. van Liefland (1857-1919).

Zo is het oude wandelhoofd “Wilhelmina” van zijn hand.

Van Liefland was een veelzijdig man. Hij was niet alleen architect maar ook politicus, een sociaal betrokken bouwheer en bestuurde verschillende maatschappijen.

Een ander ontwerp van hem was die van het Palacehotel. Hoe lang was het hotel eigenlijk open per jaar. Hoe snel is het gebouwd ? De heer P. van Dam vertelt ons er alles over.

17 maart 2018, van 10.00 tot 15.30 uur.

Locatie: MUZEE Scheveningen, Neptunusstraat 90, Scheveningen.

11.00 uur: “Boeten”

13.00 uur: “De ontwikkeling van de badplaats Scheveningen”

Website: hgvs.net. Mail: hgvs@ziggo.nl.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann