De bakker van de Paul Krugerlaan

Onlangs ontving ik een exemplaar van De Oud-Hagenaar (van 31 oktober). Hierin wordt de Transvaalwijk, en vooral de Paul Krugerlaan, besproken aan de hand van reacties van lezers die in die buurt gewoond hebben.

Over één reactie wil ik toch iets opmerken. Het betreft ‘de bakker op de hoek van de Christiaan de Wetstraat’ die Frohwein heet, ‘een Duitse bakker’.

Mijn grootvader was die bakker. Zijn verre voorouders kwamen ergens in de achttiende eeuw vanuit Duitsland in Arnhem terecht. Van daaruit trokken enkele voorvaderen naar het westen. Mijn opa is in Delft geboren, dus volbloed Nederlander. Mijn grootvader is in de jaren twintig met de bakkerswinkel op de Paul Krugerlaan 105 begonnen. Hij is helaas al in 1929 overleden; zijn weduwe ging noodgedwongen ermee verder en later heeft zijn zoon Joop de zaak overgenomen; eind jaren zestig werd de winkel verkocht. Bakkerij Frohwein heeft al met al een halve eeuw op dat adres bestaan.

Wellicht een aardig detail: op de foto (uit 1980) boven het artikel in De Oud-Hagenaar staat de heer Bouke Alkema die het 50-jarig bestaan van zijn kledingmagazijn viert. Volgens een notariële akte uit 1935, die ik ooit kreeg van diens kleinzoon, heeft de heer Alkema het pand op nummer 196 (en 198) van mijn grootmoeder gekocht voor de prijs van 18.000 gulden.

Bijgesloten vindt u een foto van ‘opa Frohwein’ die kort tevoren een prijs in ontvangst heeft mogen nemen. Zoals de lezer in De Oud-Hagenaar terecht opmerkt, was het ‘een fijne zaak’.

Tom Frohwein
tokeyozi@kabelfoon.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann