De fietsende Rembrandt maakt veel los

Eigenlijk is het best wel bijzonder: heb ik een gesprek met iemand, die mij boeiend materiaal laat zien over het fenomeen ‘de fietsende Rembrandt’, maak ik een verhaaltje over deze schilder voor De Oud-Hagenaar en vraag ik of wellicht iemand nog een schilderij heeft. Vervolgens word ik overspoeld met reacties.

Allemaal reacties van mensen die Van Ettinger (naam van de fietsende Rembrandt) gezien of gekend hebben, laten weten, dat ze nog schilderijen hebben of weten waar ze hangen. Of mij willen verleiden tot een tentoonstelling. Of tot de aankoop van hun schilderij(en). De laatste twee dingen was ik niet van plan. Maar het is wel leuk om een korte bloemlezing van die reacties te geven. Want het is natuurlijk uitermate interessant, dat een fenomeen, dat ik zelf niet gekend en/of ooit ontmoet heb, zoveel herkenning los maakt:

Ad van der Velde
Ik heb drie schilderijen van Borgert van Ettinger. Heb ook boekjes van hem met een lange bandopname van een gesprek met hem, maar die kan ik even niet vinden.

Dik Hulshof:
Ik las pas een artikel in De Oud-Hagenaar over de fietsende Rembrandt. In de jaren zestig kreeg ik van mijn vader een schilderijtje. Gek genoeg is dat een afbeelding van Brugge. Was voor Van Ettinger toch niet gebruikelijk.

Matra Goderie-Rijnders
Hierbij doe ik u een afbeelding toekomen van mijn schilderij. Ik vond het heel leuk en interessant om over Van Ettinger te lezen. Ik heb ook nog de dochter van Van Ettinger gekend, die inmiddels helaas is overleden. Dit paneeltje is geschilderd in 1972 in het Noordeinde. In die periode woonde ik met man en kinderen in het Noordeinde en wijlen mijn man heeft dit toen gekocht van Van Ettinger. Wat wel jammer is dat het pand waar wij indertijd woonden, net niet te zien is op dit schilderij. Het hangt bij mij nog steeds aan de muur en ik kijk er nog graag naar.

Harry Nigten
N.a.v. de laatste alinea stuur ik een foto. Het schilderij van de Grote Marktstraat heeft hij gemaakt in 1978. Mijn vader werkte destijds bij firma De Haas en kon/mocht het schilderij van de heer Van Ettinger kopen. In mijn jeugd hing het doek prominent in het ouderlijk huis. Bij het overlijden van mijn ouders is dit één van de erfstukken die mijn kant is opgekomen. Nu hangt het bij ons thuis op een mooie plek. Het doek geeft wat ons betreft een mooi beeld van mijn jeugdperiode met zaken als Gebroeders De Borst met de lampen, slagerij De Haas en natuurlijk De Haagsche Courant en nog een stukje van De Bijenkorf.

Ria Burbach
Leuk artikel over de jeugdvrienden. Dit schilderij heb ik ongeveer 45 jaar, mijn man werkte destijds in Des Indes, op een avond kwam er een vrouw met dit paneeltje (ze had geld nodig). Niemand wilde het kopen. Mijn man heeft haar vijftig gulden gegeven en het in de Kazernestraat laten inlijsten, het hangt sindsdien in de huiskamer.

A.C. de Koning
Dank voor het leuke artikel in De Oud-Hagenaar. Ja, ik heb een schilderij van hem en wel van mijn zoon toen hij ongeveer anderhalf jaar oud was (rond 1967). Hij heeft hem geschilderd in de kinderstoel.

Ingrid Claushuis
Bij ons thuis in Loosduinen hing vroeger een groot schilderij van ons eigen huis. Wij woonden op de Houtweg waar alle huizen en tuinderijen weg moesten voor de bouw van de nieuwbouwwijk Houtwijk. Ik herinner me de schilder op de fiets, die ons oude huis schilderde. Ik vermoed eind jaren 60.

Mijn moeder wilde het schilderij graag hebben en mijn vader heeft het toen voor haar gekocht. Mijn oudste broer heeft het geërfd en het hangt nu in Weiden in Duitsland.

Nannie Vester
Dat riep bij mij warme gevoelens op en mooie herinneringen. Ik ben destijds door hem uitgenodigd om in zijn atelier (zo tussen de jaren 70-75) te komen kijken om daar een schilderij uit te zoeken wat zowel een herinnering aan mijn ouders en aan de heer Van Ettinger voor mij is geworden. Ik heb een voorstelling van de kerk bij de Turfmarkt aan de kant van het Hoge Zand! Hij heeft hem zelf voor mij ingelijst en is het bij mij thuis komen brengen. Ik woonde vlak bij hem, Regentesselaan. De foto die ik bij uw artikel zag, staat bij mij ook in het fotoboekje wat over de heer Van Ettinger gaat.

Piet Ruigt
Las het artikel in De Oud-Hagenaar, ben zelf geen Hagenaar, kom uit Delft, maar wel jaren in Den Haag gewerkt. Over Van Ettinger kan ik nog wel vertellen dat hij ook regelmatig in Delft te zien was. Heb hem zeker weten gezien op de Hypolitusbrug hoek Choorstraat, met zijn fiets en daarop z’n werk waar hij aan bezig was. Heb later nog contact gehad met zijn zoon Karl (Kid), hij kwam bij ons als uitzendkracht, hij speelde in ’n band, in ieder geval in ’n Duitse maar welke weet ik niet meer. Was ’n aardige vent, probeerde mij toen nog te strikken om bij hem in de band te komen zingen, ben ik maar niet op in gegaan. Ik neem aan dat Van Ettinger dus nog wel op meer plaatsen in Delft aan het schilderen is geweest. Maar ik vond het ’n leuk artikel!

Ton van Rijswijk
anton.vanrijswijk@gmail.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann