Opklapbeddenhuis Ideaal in Den Haag

Het Opklapbeddenhuis Ideaal was gevestigd aan de Regentesselaan 34 in Den Haag. De bedden- en later bankenwinkel was een begrip voor Den Haag in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Mijn vader, Willem Tom, was daar chauffeur. Ruim 48 jaar heeft haar daar gewerkt. Hij heeft heel wat slaapbanken, bedden en matrassen (toen van kapok) van boven naar beneden gesjouwd. Als kind zijnde ging ik altijd graag mee met pa. Ik liep van de Harderwijkstraat, waar wij woonden, naar de Regentesselaan om mee te kunnen rijden.

De matrassen werden ’s morgens opgehaald met de bestelauto door mijn vader en gingen dan naar de Columbusstraat, waar Leen ‘de beddenmaker’ de matrassen vulde met nieuwe kapok en voorzag van een nieuwe tijk. Vervolgens bracht mijn vader dit in de middag weer terug naar de klant. Als mijn vader in de avond thuis kwam zat hij vaak onder de vlooien. Kapok was een prima broeinest voor vlooien. Zwaar werk ook: spiraalbedden werden vermaakt tot opklapbed, in de fabriek gelast en mijn vader spoot deze in het magazijn in de Franklinstraat op de binnenplaats in de kleur brons. Mijn vader deed dit zonder bescherming; zo ging dat vroeger.

Er zijn ook heel wat vrachtauto’s de revue gepasseerd. De merken Borgward, Faun, Peugeot (deze moest mijn vader aanslingeren), Renault, en in de jaren vijftig een oude ambulance uit de oorlog. Ik was toen net geboren!

Later ging de heer Van Oudheusden, de directeur van het bedrijf, ook slaapbanken van het merk Beka verkopen in een winkel op de hoek Columbusstraat en Regentesselaan. Mijn vader demonstreerde deze op de Damesbeurs in de Houtrusthallen. Het was een gat in de markt. Deze slaapbanken waren toen een unicum! En werden meestal uit voorraad dezelfde dag nog bezorgd. Mijn vader reed soms tot 22.00 uur avonds.

Er is destijds ook nog een optocht geweest door Den Haag. Daarin reed Bolle Piet mee, de zwaarste man van Nederland, vriend van de heer Van Oudheusden. Piet had een uitspanning in Vucht waar we uitgenodigd waren. We werden hartelijk ontvangen aan de familietafel, maar mijn vader moest wel alles afrekenen. Mooie tijd toen. Ik denk er vaak aan terug. Dagje uit met een gehuurde Ford Taunus. Ik ben nu zelf 68 jaar, maar vergeet ook mijn flesje chocomel niet in het koffiehuis van ome Piet in de Perenstraat. En de bal gehakt, die toen heel groot leek! Een mooie herinnering uit mijn jeugd in de goede oude tijd, waar men nog tijd voor elkaar had! Mijn vader trad in de voetsporen van zijn vader Jan Tom, destijds chauffeur bij wasserij Karel Roos. Ik volgde mijn vader weer op. Ben nu nog steeds touringcarchauffeur, zij het nu nog enkele dagen per week.

Rob Tom
rw.tom@tele2.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann