De dagelijkse werkelijkheid van het ouder worden (2)

De eerste aflevering met concrete voorbeelden over de achteruitgang van de lichamelijke en geestelijke gezondheid leverden een keur aan kleine pijntjes, vergeetachtigheid en irritaties op. Vandaag dus deel twee. De bijdragen van de lezers blijven uiteraard anoniem.

Lichamelijke conditie
-Het opstappen op een fiets. Dat gaat bij een 83-jarige lezeres eigenlijk nog maar alleen bij een stoeprand. En dan met een onelegante beweging een been over het frame slingeren, afzetten en wiebelend starten. Eigenlijk, zo schrijft ze, zou er een bordje achterop mijn fiets moeten zitten met de tekst; ‘PAS OP! ZWENKT UIT!’

-’s Nachts moet je er soms wel drie, vier keer uit. Iemand schrijft: ‘Als ik naar mijn dochter in Nijmegen ga, houdt mijn kleinzoon de wc-deur alvast voor me open als hij me aan ziet komen en dan haal ik het net na anderhalf uur rijden. Maar als ik in een file heb gezeten moet ik onderweg bij een restaurant stoppen.

Problemen met mobieltjes
-‘Ik ben 72. Als ik er zeker van wil zijn dat ik verdwaal hoef ik alleen de TomTom maar aan te zetten en de instructies te volgen’.

-‘Mijn vingers zijn veel te dik voor die kleine toetsjes op die mobieltjes’.

Namen
-‘Soms kom je iemand tegen en dan vraag je je wanhopig af waar je hem of haar ook al weer van kent. Maar als het tot een gesprek komt, laat je dat natuurlijk niet weten. Je zakt pas door de mand als ze je vragen: ‘Weet je eigenlijk nog wel wie ik ben?’

Irritaties
-‘Vroeger zaten er streepjes op de pakken melk waaraan je kon zien waar je het pak moest openvouwen. Die streepjes zijn ook al verdwenen.’

-‘De enige uitvinding in de afgelopen kwart eeuw waar ik ooit wat aan heb gehad, is het strooi-lipje op de Brinta-verpakking geweest.’

-‘Ik krijg steeds meer moeite met veranderingen en de meeste daarvan schrijf ik direct toe aan een nieuwe bijdrage om de maatschappij nóg ingewikkelder te maken dan-ie al is.’

Helemaal niks aan de hand
-Iemand schrijft: ‘Waar heeft u het over? Ik ben 76 en fiets iedere dag nog 30 kilometer. Met slecht weer op de hometrainer, natuurlijk. Grappig dat u aangaf wat er allemaal mis kan gaan. Ik heb in ieder geval nog nergens last van’.

Prima natuurlijk. Maar zou het misschien kunnen, dat de schrijfster haar eigen kwaaltjes en tekortkomingen niet onder ogen wenst te zien? Dát komt echter onder alle leeftijdsgroepen voor. Zodat er misschien inderdaad helemaal niks aan de hand is.

Vergeetachtigheid
-‘Je gaat naar de eetkamer om iets te doen. In die kamer zie je vervolgens allerlei andere dingen om te doen. Die doe je dan. En vervolgens ben je helemaal vergeten wat je eigenlijk eerst had willen doen.’

-‘Ineens wist ik bij de kassa van de supermarkt mijn pincode niet meer, terwijl ik die toch al jaren vrijwel dagelijks gebruikt had. Ik ben 81.’

-‘Ik laat het lampje boven de tv per ongeluk vaak de hele nacht branden.’

-‘De oorspronkelijke tekst van Brandend Zand van Anneke Grönloh ben ik vergeten. Maar ik weet nog wel dat we het zongen met een andere tekst: ‘Altijd káás en nooit wat anders op je brood. Altijd kaas en al-tij-hijd kaas.’

-‘Ik (78) heb al ik weet niet hoe lang een afwasmachine. Maar laatst stond ik toch ineens weer gewoon af te wassen met een afwasborstel in een afwasteiltje met afwasmiddel erin.’

-‘Omdat alles zo ingewikkeld wordt, ben ik de laatste tijd bevangen door een wonderlijke hang naar eenvoud en begrijpelijkheid.’

-‘Bij het invullen van kruiswoordpuzzels kan ik maar niet onthouden dat je bij de omschrijving ‘bloem’ (met vier letter) niet alleen ‘iris’ en ‘roos’ kan invullen maar ook ‘meel’.’

-‘Ik heb tegenwoordig altijd wat lege papiertjes bij me om boodschappen, titels van boeken en invallen te noteren, omdat ik ze anders zo weer vergeten ben. Het enige probleem is nu, dat ik vaak vergeet om een pen bij me te steken.’

-‘Ik leg mijn goede ideeën tegenwoordig vast in een notitieboekje. Daar kwam ik vroeger nooit aan toe. Dat kan twee oorzaken hebben. Vroeger was ik wellicht nog niet wijs. Of vroeger hechtte ik nog niet zoveel waarde aan wijsheid.’

-‘Natuurlijk vergeet ik veel. Maar steeds meer bekruipt mij het angstwekkende idee, dat we ook met z’n állen, jong en oud, aan het vergeten zijn waar het in het leven werkelijk om draait. Want waar draait het in het leven eigenlijk om? Soms schiet dat me even te binnen. Maar dan ben ik het ook zo weer vergeten.’

Motoriek
-‘De boordenknoopjes van de mouwen van je overhemd passen alleen nog in de knoopsgaatjes na uiterst zorgvuldig mikken. En soms lukt zelfs dat niet meer. Dan doe je er maar een vest overheen aan en hoopt dat niemand ziet dat je manchetten er bij zwabberen.’

Zelfvertrouwen
-‘Mijn onzekerheid neemt toe. Zo leg ik tijdens het biljarten aan mijn medespelers alleen nog maar uit hoe het moet als ik vóórsta. En niet meer als ik áchtersta.’

Vroeger en nu
-‘Die euthanasie-pakketjes van tegenwoordig? En die zouden niets met de toenemende vergrijzing te maken hebben? Ja, kom nou. Maak dat de kat wijs! Ze willen ons oudjes gewoon wegwerken, omdat ze vinden dat er veel te veel van zijn.’

-‘Negentig procent van wat er tegenwoordig in de maatschappij gebeurt, is dat de ene mens de andere zijn of haar wil wenst op te leggen. De overige tien procent noemen ze nog steeds ‘het volle leven.’

-‘Een senioren-ijsje? Dat is tegenwoordig een gewoon kinderijsje. Maar dan zonder parapluutje.’

-‘Het is tegenwoordig maar niks. Vroeger… had je tenminste nog tientallen jaren lang hetzelfde postbedrijf: de PTT. Het posttarief stond nog gewoon, overzichtelijk en voor iedereen begrijpelijk op iedere postzegels. Vroeger… was je zorgverzekering nog simpel: gewoon ziekenfonds of particulier. Niks geen eigen bijdrages, bonussen of eigen risico. Vroeger… kreeg iedere student gewoon een studiebijdrage. Gratis! Tegenwoordig moet-ie van z’n armoedje ook nog lenen en weer terugbetalen. Vroeger… was het verschil tussen man en vrouw tenminste nog leuk.’

-‘Tegenwoordig doen de mensen zo verschrikkelijk veel moeite om zich moeite te besparen, dat ze zich meer moeite zouden besparen als ze al die moeite niet zouden doen.’

Stuur voor een eventueel deel drie van deze serie uw eigen, herkenbare ouderdomskwalen naar julius.pasgeld@deoud-hagenaar.email.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann