Boksen in het Haagse stadhuis

Boksen in het Haagse stadhuis, het had wel iets. Op de begane grond in het Atrium stond een boksring, op de negende verdieping waren de kleedruimte annex voorbereidingsruimte voor de boksers, de ringarts en officials. Gelukkig ging de lift snel.

Het evenement was deze avond niet voor de doorsnee boksliefhebbers, want die waren er die avond niet. Het betrof een besloten feestelijke bijeenkomst van de Haagse notabelenclub ‘Tafelronde 77’. In navolging van de Tafelronde Vught, die in 1996 een evenement had georganiseerd ten bate van Artsen zonder Grenzen, in een voormalige monumentale neogotische kerk in ‘s-Hertogenbosch.

Eén van de Haagse Tafelaars had in Engeland eens een ‘Dinner – Boxing Event, Men only … Black Tie’, meegemaakt en stelde de evenementencommissie voor een dergelijk evenement te organiseren. Locatie: het Atrium van het nieuwe Haagse stadhuis.

Volledig onbekend met de Nederlandse bokswereld was het voor de commissie de meest voor de hand liggende ingang tot de bokswereld Arnold Vanderlyde, voormalig meervoudig Europees kampioen amateurboksen en deelnemer aan de Olympische Spelen van Barcelona en Seoul. Deze adviseerde contact op te nemen met zijn sportvriend de Rotterdammer Ton Kuster, scheidsrechter bij de Nederlandse Boksbond en bekend met Dinner-Boxing evenementen in het Verenigd Koninkrijk.

Deze nam de uitnodiging aan, onder voorwaarde dat het batig saldo ten goede zou komen aan de stichting Doe Een Wens, waar hij zich al jaren als wensvervuller voor zieke kinderen die de volwassen leeftijd naar alle waarschijnlijkheid niet zouden halen, voor inzette. De doelstelling sloot goed aan bij de belevingswereld van de Haagse Tafelaars, zelf vaak vaders van jonge kinderen.

Only men
Geen gemakkelijke klus. Aanvankelijk stuitte het voorstel op nog al wat scepsis. Hoe stonden het B&W en de gemeenteraad hier tegenover? Greep de club niet wat te hoog? En dan ‘only men’, alleen voor mannen, in een tijd van emancipatie. Paste de boksring in het Atrium? Hoe stond het met de brandveiligheid en veiligheid? Voor de outsiders… Je weet maar nooit met boksers. Alle hobbels werden tenslotte genomen.

Met medewerking van het districtsbestuur Zuid-Holland van de Nederlandse Boksbond en de Haagse bokstrainers Harry Houwaart en John Kristallijn werd de matchmaking voltooid. Acht amateurbokspartijen in de A-, B- en C-klasse stonden op het programma.

Sigaren
Na maanden van voorbereiding verzamelden zich op 12 april 1997 in het Haagse stadhuis ruim 250 in smoking geklede heren, waaronder zich overigens ook een aantal buitensporige grote sigaren rokende lieden bevonden. Niet bepaald gunstig voor de boksers, maar het Atrium was gelukkig hoog genoeg voor de ventilatie en tenslotte alles voor het goede doel.

De exclusieve catering zorgde voor de inwendige mens, de wijn vloeide rijkelijk. De sfeer was fantastisch en de vele aanwezigen, waarvan de meesten nog nooit een bokswedstrijd hadden bijgewoond, volgden met spanning de eerlijke en sportieve gevechten, en er kon op de bokspartijen gewed worden. Voor de niet-boksliefhebbers was zelfs een roulette- en blackjack-tafel geplaatst, bemand door de Leidse studentenvereniging. Al met al een groot succes met een zeer batig saldo voor stichting De Doe Een Wens.

Ton Kuster
tonkuster@hotmail.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann