Dienstwoning WSM

Achter de rooms-katholieke kerk langs de Lippe-Biesterfeldweg lag tot de jaren tachtig de remise van de Westlandse Stoomtram Maatschappij. In de volksmond de WSM-garage genoemd. Daar stonden de bussen van de WSM, later West-Nederland.

Deze remise is later verplaatst naar de Houtwijklaan. De bussen van Connexxion vonden daar hun onderdak. Het oude remiseterrein werd herontwikkeld en er staan nu diverse woningen. Van flats tot eengezinswoningen. Toen het bouwplan aan de raadscommissie werd gepresenteerd zaten er zes hoge flatgebouwen in het plan. Als toenmalig raadslid verbaasde het mij dat ook de dienstwoning op de hoek van de Lippe-Biesterfeldweg en de Loosduinse Hoofdstraat in plannen was verdwenen. Daarmee zou ook het oorlogsmonument van Loosduinen zijn verdwenen.

Op de plek van de dienstwoning was een flat geprojecteerd. Als inwoner van Loosduinen maakte ik daar bezwaar tegen. Helaas kreeg ik geen steun van mijn mede-commissieleden. Hoe ik ook benadrukte dat er een historische dienstwoning zou verdwijnen en het oorlogsmonument, men bleef achter de gemeentelijke plannen staan. Men was eenvoudig niet op de hoogte wat er in Loosduinen stond.

Wethouder Nyquist
Ik verzocht de wethouder dan toch maar eens te gaan kijken. Deze, wethouder Nyquist, nam inderdaad de moeite een kijkje te gaan nemen. Hij moest erkennen dat er een oorlogsmonument stond met een fraaie dienstwoning daarachter. Prompt wijzigde hij het bouwplan, zodanig dat beide behouden bleven. Hij nam zelfs de moeite om op 4 mei daar een krans te leggen.

De dienstwoning werd opgeknapt en is een sieraad bij de ingang van het dorp. Iedere keer als ik daar langs fiets, doet me dat aan die discussie herinneren en dan vooral hoe belangrijk het is, dat de bestuurders van een stad zich er rekenschap van moeten geven dat ze weten waar ze over praten. En niet alleen beslissen van achter een bureau.

Inmiddels heeft Connexxion het terrein verlaten. De vraag komt nu: waar blijft het fontein-monument? Dat is een monument dat bij het hoofdkantoor in Loosduinen heeft gestaan. De fontein staat rechts van de ingang. Bij de verhuizing van de garage is het monument meeverhuisd naar Houtwijk, het Vredestein-terrein. Daar is het verwaarloosd, omringd met onkruid. Het monument is in 1931 door de werknemers geschonken aan de directie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de WSM. Zo’n monument moet bewaard blijven en niet gesloopt worden.

Probleem is wel: waar zet je zo’n monument neer? Bij het oude hoofdkantoor (nu een notariskantoor) is er geen ruimte meer. Inmiddels zijn over de toekomst van dit monument al vragen gesteld door het gemeenteraadslid Van der Helm.

Wil Bianchi
wilbianchi@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann