Jonge Juliana op kerstbomenmarkt aan het Voorhout

Overal zijn de etalages al wekenlang versierd met al dan niet flikkerende lampjes die de duisternis verlichten. Binnenshuis staat in veel huizen een kerstboom en ook de kerststal wint weer aan populariteit. Op enkele pleinen vinden we een metershoge kerstboom waardoor op grootse wijze het kerstfeest gevierd kan worden. Zo is het nu en zo was het honderd jaar geleden. Een kleine verschuiving daargelaten.

Al ruim voor de oorlog begreep Den Haag dat de bruisende binnenstad ook tijdens de Kerstdagen aantrekkelijk moest zijn voor de Hagenaars en toeristen. Of dat nu dagjesmensen waren, romantische stelletjes of gezinnen: het was duidelijk dat het gemeentebestuur en de VVV er alles aandeden om de gegoede toeristen te lokken om hun portemonnaie in de residentie te legen.

Tien kerstbomen
De binnenstad veroorloofde het zich om in 1939 tien grote kerstbomen op diverse historische plaatsen neer te zetten. Het gaf de stad een uiterst vredige uitstraling. De Hagenaars waren dolenthousiast over deze sfeervolle kerstbomen op de diverse locaties.

Iedere inwoner, maar ook bezoeker van de residentie genoot zo optimaal van de kerstsfeer. Dat begon al bij de twee stations en vervolgens bij de overheidsgebouwen rond het Binnenhof. De bomen met een hoogte van meer dan tien meter kwamen uit de Achterhoek. Ze stonden op het Binnen- en Buitenhof, de Kapelsebrug, bij het paleis Lange Voorhout en op het Plein tegenover het gebouw van de Hoge Raad.

Op de Vijverberg kwamen er maar liefst drie, die getooid waren met verlichte, witte ballen. Die op het Binnenhof tegenover de Ridderzaal, had grote fraaie kaarslampen.

Voorhout
Op het Voorhout was de oudste kerstbomenmarkt gevestigd van de stad. Ook prinses Juliana is er eens in haar jonge jeugd gesignaleerd. Een kleine wandeling vanaf paleis Noordeinde. Wellicht werd er een boompje gekocht voor Juliana’s kamer. Het blije, maar verlegen kind was voorzichtig aan het genieten van de mooie bomen.

Net als voor alle kinderen, waren dit verrukkelijke dagen voor haar. Op de foto lijkt de jonge prinses in gezelschap te zijn van haar vader en moeder. Heerlijk snuffelen naar een acceptabele kerstboom tegen een aanvaardbare prijs. Hagenaars die het konden betalen, zochten dagen van te voren hun kerstboom uit.

Den Haag had zo’n bijzondere kerstsfeer die vooral tot uiting kwam door de verschillende rangen en standen die de hofstad rijk was. De grote groep ambtenaren die in plaats van ‘de houten ham’ nu eens een werkelijk exquise avondmaal op tafel toverde en daarvoor dagen van te voren al aan het winkelen was geslagen. Tegelijkertijd zien we de geschoolde en ongeschoolde arbeiders alsmede de slopjesbewoners hun inkopen doen. Ieder naar eigen smaak en volgens zijn eigen beurs. Een Dickensachtige stemming maakte het winkelen extra plezierig.

Huiselijk
Traditiegetrouw is Kerstmis een huiselijk feest dat vooral met de familie werd en wordt gevierd.

Op Eerste Kerstdag is het opvallend rustig op straat. Op Tweede Kerstdag komt in de loop van de dag het bezoek aan de opa’s en oma’s opgang. Even ertussenuit om elkaar onder het genot van een sneetje kerstkrentenbrood de kerstwensen over te brengen. Dat deden we vroeger en ook nog vandaag, getuige de vele kerstkaarten die via de post dan wel via internet worden verspreid.

Ook ik sluit me graag aan bij die traditie en wens al mijn trouwe lezers en volgers een zalig Kerstmis en een gezegend 2018!

Frans van der Helm
helmhuis@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann