Asbakjes door de jaren heen (deel 2)

Het asbakje dankt zijn bestaan aan een aangename, doch bedenkelijke bezigheid, die in de loop der tijd steeds meer het karakter kreeg van een hardnekkige verslaving: roken!

De aardewerkindustrie plukte aanvankelijk kleine vruchten van de tabaksindustrie (kwispedoors!), maar toen de sigaret in de negentiende eeuw z’n intrede deed, was het maken van asbakjes big business.

De Maastrichtse aardewerkfabrieken P.R. (Petrus Regout/de Sphinx) en S.C. (Société Céramique), grote concurrenten van elkaar, hebben talloze asbakjes gemaakt.

Reclameboodschappen
Asbakjes bleken zich prima te lenen voor reclameboodschappen, voor geschenkjes, voor goede doelen en herdenkingsstukken. Ze waren simpel te fabriceren, maar werden ook objecten voor vormgevers.

De reclame betrof uiteraard ook rookwaar. De firma ten Hove (hofleverancier!) uit Deventer liet prachtige asbakjes in de vorm van schaaltjes maken. Voor de beter gesitueerden werden rookstellen gemaakt, die – behalve een asbakje – ook een lucifersdoosjeshouder en bakjes voor sigaren en sigaretten bevatten.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

‘De Uil’
Overbekend was het sigarenmerk ‘de Uil’. Zij adverteerden met het rijmpje: “De sigaar die ‘k voor geen ander ruil is ‘de Uil’.”

Ook de drankindustrie liet zich niet onbetuigd. De distilleerderijen Rijnbende, Steffelaar, Roebroeck-Dubois en Hoppe deelden hun ‘Maastrichtse’ asbakjes royaal uit, vooral in de horeca.

Zeldzaam is het asbakje met het merk Haig whisky uit Schotland. Deze distilleerderij heeft praktisch al haar aardewerk (twee kannen en asbakjes) jarenlang in Engeland laten maken, maar kennelijk heeft Regout één keer een order in de wacht gesleept. Het drankje was beroemd door haar slogan: “Don’t be vague ask for Haig!”

Firma Korff
En, mochten er nog gasten zijn die wars waren van alcohol, dan was er altijd nog chocolademelk Fosco van de firma Korff uit Watergraafsmeer! Maar je moet wel van steen zijn om je sigarettenpeuk uit te drukken in het gezicht van zo’n lief meisje in klederdracht…

Wim en Anke Meershoek
w.meershoek@hetnet.nl
0348-472857

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann