Geheugen van Bezuidenhout houdt wijkherinneringen levend

Dat het Bezuidenhout een wijk met een rijke historie is, zal de lezers van De Oud-Hagenaar niet zijn ontgaan. Grote en kleine gebeurtenissen uit het verleden haalden regelmatig de krant. Op de internetsite van Bezuidenhout brengt het Geheugen van Bezuidenhout de geschiedenis uitgebreid in beeld.

Wie schaatste er in de jaren 20 van de vorige eeuw mee op het ijs aan de IJsclubweg? Boven welke vroegere fietsenzaak in de Maystraat is ooit een vrouw vermoord? Wie ondernamen er in de roerige jaren 80 kraakacties in Bezuidenhout uit protest tegen het gebrek aan ouderenwoningen? Op deze en tal van andere vragen geeft het Geheugen van Bezuidenhout nu antwoord.

Elke straat een plek
Het GeheugenvanBezuidenhout.nl is de plek waar in de vorm van foto’s, filmpjes en verhalen de geschiedenis van de wijk per straat wordt bewaard. Met de buurt-app hebben de wijkbewoners al een middel om over het heden te communiceren en op bezuidenhout.nl vinden zij ook informatie over de plannen voor de toekomst. Om ter completering de historie van de wijk toegankelijk te maken, nam voorzitter Jacob Snijders van het Wijkberaad Bezuidenhout het initiatief voor het Geheugen van Bezuidenhout en begon zelf met het bouwen van dit digitale archief.

Voor elke straat in de wijk (inclusief verdwenen straten) is er nu een plek waar de geschiedenis tot leven komt. Op zoek naar geschikte informatie heeft Snijders Ronald van Onselen bereid gevonden de inhoud van diens drie boekjes met herinneringen van Bezuidenhouters beschikbaar te stellen. Voor foto’s heeft Snijders onder meer een beroep gedaan op Eric Renson en Aletta de Ruiter, die jarenlang fotografeerden voor het wijkblad Bezuidenhout Nieuws en haar voorlopers.

Duizenden foto’s en verhalen
Het Geheugen bevat nu al erg veel informatie en groeit alleen maar verder. Alle straten, kerken en scholen van vroeger en van nu zijn er terug te vinden. Op dit moment zijn al meer dan 2.500 foto’s en filmpjes op de site te zien, onder meer van het schaatsen aan de IJsclubweg in de jaren 20, waar ook de toenmalige prinses Juliana aan meedeed, en van de kraakacties van bejaarde Bezuidenhouters in de jaren 80. Ruim 2.900 berichten uit kranten en andere bronnen en meerdere herinneringsverhalen verwoorden de wijkgeschiedenis. Geen wonder dat zo’n 750 unieke bezoekers per maand de site al raadplegen.

Om het Geheugen nog verder te verrijken met beelden, verhalen en achtergrondinformatie wordt een beroep gedaan op de bewoners van Bezuidenhout. Geïnteresseerde wijkbewoners kunnen ook helpen bij de vormgeving van de site, het scannen van foto’s en het checken van verhalen. Het is tevens de bedoeling scholen bij het Geheugen te betrekken, door kinderen over het verleden te laten praten met hun opa en oma. “Belangrijk is vooral dat dit project bijdraagt aan het dichter bij elkaar brengen van buurt en bewoners”, aldus Snijders. Alle bijdragen en reacties zijn welkom op het mailadres: geheugen@bezuidenhout.nl.

Luchtfoto Bezuidenhout, Theresiastraat (voorgrond) en omgeving, genomen vanuit de zeppelin Parseval V. Boven de Bezuidenhoutseweg, linksboven het Emmapark, rechtsboven de Laan van Nieuw Oost-Indië (1911). Foto: Haags Gemeentearchief

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann