Van Mentz op Paviljoensgracht

De Koninklijke B. van Mentz, groothandel in woningtextiel , was een begrip in Den Haag. De joodse familie Van Mentz had hier generaties lang, vanaf 1907, een florerend bedrijf van klassieke meubelstoffen, tapijten, perzen en gordijnstoffen in het betere genre. Andere namen op dit gebied waren o.m. Wijers, Dehnert en Jansen, Holland Haag. Allemaal in Den Haag gevestigd.

Als jongen van 16 jaar ging ik in 1955 bij Van Mentz werken. Eerst intern op de verkoopafdeling en vanaf mijn 22e als vertegenwoordiger in de buitendienst. Ik heb er het verkoopvak geleerd en er een hele mooie tijd gehad. In de bloeitijd van het bedrijf, de jaren zeventig, werkten er 300 mensen. Het waren de jaren waarin er steeds meer geconsumeerd werd en de presentatie van de jaarlijkse nieuwe collectie bijna een sensatie was.

Toen ik er kwam werken was het hoofdkantoor Van Mentz gevestigd op de Paviljoensgracht in drie naast elkaar gelegen panden. In één ervan woonde directeur J. van Mentz. Het bedrijf was in de oorlog totaal ontmanteld en twintig joodse medewerkers, waaronder de directeur B. van Mentz (de broer van), waren niet teruggekeerd. Tot hun nagedachtenis stond in de hal een bronzen plaquette. De oorlog dreunde nog na, dat voelde je wel. Na de oorlog werd er keihard gewerkt om het bedrijf weer op te bouwen.

Koninklijke B. van Mentz
Van Mentz, of ‘de Koninklijke B. van Mentz’, want men was enorm trots op dit in 1959 verkregen predikaat, werd geleid door een hecht team. In de directie zaten allemaal mensen met een joodse achtergrond. Volgens de joodse traditie werd de zaak vrijdags al gesloten vlak vóór zonsondergang. In de winter was dat vaak al om 16.30 uur. Ook als je ergens in het land op pad was, dan moest je zorgen dat je op tijd weer op je bestemming was. Die regel was echt wet. En zo hadden wij ook met alle joodse feestdagen vrij, wat echt een voordeel was. Overigens hielden ze ook rekening met de christelijke feestdagen, dus met elkaar betekende dit extra veel vrije dagen!
Ik heb veel samengewerkt met mijn collega Max Coster. We hadden klanten in Noord- en Zuid-Holland en deden sommige uitpakkamers samen. Daarnaast had ik in mijn werk te maken met directeur W. Lange. Hij was afkomstig van de Bijenkorf, ook een echt joods bedrijf en kwam bij Van Mentz binnen als inkoopdirecteur. Een man van Pools-Joodse komaf die met een licht accent sprak. Als je rond kerst op zijn kamer moest komen voor de tantième, de bonus naar je prestatie of beter gezegd je omzet in dat jaar, was dat een spannend moment. Op tafel lagen de bruine envelopjes met onze namen waar de geldbedragen inzaten. Eén voor één werd je naar binnen geroepen en kreeg je met een korte toelichting het felbegeerde envelopje uitgereikt. Later op de wc ging je die openmaken om te kijken wat erin zat. Dan hoorde je naast je gevloek, omdat de inhoud tegenviel.

Als verkoper buitendienst presenteerden we in het najaar altijd de nieuwe collectie aan winkeliers in de regio. Deze woningtextielshow was een echte hype. De hele collectie werd dan op spectaculaire wijze aan de winkelaars getoond. Je reisde met je collectie af naar een hotel in het land, bijvoorbeeld Sommelsdijk, waar je een hele week de winkeliers ontving in de zogenaamde uitpakkamer. We presenteerden daar dan de nieuwste collectie en trends. Zo weet ik nog dat de gordijnstoffen van Nijntje, voor de kinderkamer, ineens een trend werden. Dan gaf ik ze een paar boekjes van Nijntje cadeau. Zo zorgden we elke keer voor iets leuks.

Na jaren van voorspoed gebeurde er iets dramatisch. In 1970 brandde het hele hoofdkantoor op de Paviljoensgracht af. Daarbij kwam één medewerker om het leven. Zelf was ik op pad ergens in het land, maar het nieuws sloeg in als een bom. Op de plek van de drie panden werd later een nieuw, modern hoofdkantoor gebouwd. Naast de bestaande vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen en een centraal tapijtmagazijn in Voorschoten werden er ook showrooms en magazijnen geopend in Tilburg, Heerlen, Nijmegen en Enschede. Ook kwam er 1975 een groot distributiecentrum in Vianen.

Na ruim 24 jaar Van Mentz maakte ik in 1979 de overstap naar een baan in een andere sector. Met de Koninklijke B. van Mentz is het helaas niet goed afgelopen. In 2009 werd het faillissement aangevraagd. Ondanks alle veerkracht kwam na 100 jaar een einde aan dit prachtbedrijf.

Ferdinand Versluis
ferversluis@telfort.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann