Sinterklaasetalage V&D lust voor groot en klein

Vorig jaar viel het doek voor Vroom & Dreesmann, maar de schitterende Sinterklaasetalage hoort al langer tot het verleden. De Bijenkorf en V&D wedijverden om de prachtigste etalages. Wat deden die mensen hun best om veel kijkers en daarmee ook kopers te trekken! Albert en Dorien Thoen weten precies hoe het eraan toeging; zij waren etaleur en etaleuse!

Terwijl oud en jong vóór de etalages zaten te genieten van het uitgebeelde verhaal in de etalage, stonden achter de etalage steevast twee mensen klaar om in te grijpen als de techniek haperde en de bewegende poppen hun handelingen niet draaiende konden houden. Het was een zeer bijzonder gezellige sfeer bij de V&D. Iedereen keek reikhalzend uit naar de nieuwe etalage, waar soms weken aan werd gebouwd. Ondertussen was het raam afgeplakt zodat het publiek niet naar binnen kon gluren. Het maakte de spanning alleen maar groter!

Huwelijksbureau
Albert (72) en Dorien (71) Thoen hebben elkaar leren kennen in de zestiger jaren op de etalageafdeling van V&D in de functie van etaleur en etaleuse. Inmiddels zijn ze al meer dan 45 jaar getrouwd, dus vol trots kunnen ze zeggen dat de goede oude Haagse V&D een degelijk huwelijksbureau was!

De etalage werd door hun de kast genoemd en in feite heeft het echtpaar elkaar in de kast ontmoet. Het warenhuis was één grote familie van elkaar, waarbij iedereen hart voor de zaak had. Het is dan ook doodzonde dat het bedrijf ter ziele is gegaan.

Feest
De beweegbare kast uit de december 1967 had als thema een groot internationaal feest in het paleis van Sint Nicolaas. Aan dat hof kwamen allerlei bezoekers: van indianen tot Eskimo’s, cowboys, Spaanse dansparen en natuurlijk grappige Zwarte Pieten in de bediening en in het paleisorkest. Een etalage vol muziek en héél véél beweging. Je kon uren voor de etalage kijken, want telkens zag je weer een andere handeling. De etalage was tussen de twee gebouwen in: op de hoek gelegen richting de beroemde lift naar het parkeerdak. Vóór de etalage stond een ijzeren hekwerk op één meter afstand van het raam zodat de massaal aanwezige kijkers niet met de neuzen tegen het raam konden staan, wat anderen dan het zicht zou doen ontnemen.

Plannen
In de zomer werden al plannen gesmeed voor het uit te beelden onderwerp. Na de zomervakantie werd volop begonnen aan de vervaardiging van de beweegbare kast. Alle decorstukken werden met de hand gemaakt. Een groepje etaleurs hield zich bezig met het maken van de beweegbare figuren en de bijbehorende techniek, terwijl een groepje etaleuses zich bezig hield met de aankleding van de figuurtjes. Kosten nog moeite werden gespaard en iedereen was enthousiast bezig om het geheel op tijd klaar te krijgen.

Wacht
De beweegbare kast draaide tot in de avonduren en in het weekend. Twee etaleurs hielden ’s avonds en in het weekend de wacht om direct te repareren bij storingen. Achter de beweegbare kast, tussen het tafereel door, zagen de medewerkers drommen kinderen en ouderen zich vergapen aan het prachtige schouwspel. Het gaf je een heerlijk Sinterklaasgevoel!

Het was een fantastische tijd van hard werken en veel overuren maken, maar… waar met héél veel plezier aan terug wordt gedacht! Wat jammer dat in deze tijd de Zwarte Pieten aan het uitsterven zijn, hè? Je ziet haast niets meer van het Sinterklaasfeest in de etalages! Let maar eens op.

F.J.A.M. van der Helm
helmhuis@ziggo.nl

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann