Groenteboeren in Den Haag

Jan Baan, geboren 13-03-1880 te Zwijndrecht, begon begin jaren 1900 een handel in fruit. Na enige tijd verhuisde de familie naar Dordrecht en daarna naar Bergen op Zoom om vervolgens in de Beijersstraat te Den Haag een woning met pakhuis te kopen.

Werd er in Dordrecht en Bergen op Zoom nog met de handkar met een trekhond gevent, in Den Haag werd het een paard en wagen. Ook oudste zoon Anton begon voor zichzelf een groente- en fruithandel eerst nog met een bakfiets. Later ook met paard en wagen, dit vanuit de Beijersstraat waar dus twee paard en wagens stonden. Ook was er nog ruimte genoeg voor een handkar, waarmee ’s morgens vroeg de inkoop op de groothandelsmarkt (bij de Marktweg) werd gedaan.

Het pand in de Beijersstraat had ook nog een kelder waar in de oorlog Anton en enige andere familieleden ondergedoken zaten. Na de oorlog bereidde Anton zijn groentewijken uit, nog steeds met zijn paard en wagen. Later met een Tempo, die ook voor de weinige vrije dagen werd gebruikt voor uitjes naar bijvoorbeeld de bollenvelden.

Groentewijken
De groentewijken waren verdeeld in tweeën. De ene dag omgeving Dierenselaan, Oranjeplein, Van Ostadestraat en Paul Krugerplein. De volgende dag richting Regentesselaan, Benoordenhout om daarna te eindigen in het Bezuidenhout. In het Benoordenhout was het niet ongewoon dat er in een straat meerdere collega’s aanwezig waren. Dat waren o.a. Nelis de Bruin, Wim de Vries en ook dacht ik dat een Harland in de Van der Woertstraat klanten had. Onderling gingen de groenteboeren (sorry, mannen) goed met elkaar om. Het gebeurde als de ene wat te kort kwam het gewoon bij de ander leende.

Firma Van der Heem
Na vele jaren hard werken ging bij Anton Baan de gezondheid achteruit en mede door de concurrentie van winkels en supermarkten zag hij zich genoodzaakt te stoppen. Hij vond bij de firma Van der Heem nog een aantal jaren werk, waar ik nog een aantal Solex-brommers voor een redelijke prijs heb kunnen kopen.

Jan Baan
janbaan75@gmail.com

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann