Een beeld van Chuck Deely

Tijdens een workshop boetseren in Wassenaar zag ik in het atelier van mijn docent Vincent de Kievit een beeld staan van (de van oorsprong Amerikaanse) Chuck Deely. Wie kent hem niet… de Haagse straatzanger.

Het werk is nu nog in boetseerwas en Vincent wil het graag in brons laten gieten. Een eerste poging bij de gemeente Den Haag is helaas op niets uitgelopen, omdat het beeldje te klein is om in de openbare ruimte te plaatsen (het is 30-35 cm). Het uitgangspunt van Vincent was dat het beeld, net als Chuck, ingetogen en fragiel moest zijn.

Ik herkende Chuck meteen vanwege zijn typische voorovergebogen houding en lange armen en benen. Ik vind het prachtig. Eigenlijk zou het levensgroot een plaats in Den Haag moeten krijgen, maar dat zal wel te veel voeten in de aarde hebben.

Ik ken Chuck, omdat ik hem vrijwel dagelijks zag spelen als ik onderweg was naar mijn werk als ambtenaar bij het Ministerie van Justitie in Den Haag. Vincent leerde hem zo ook kennen. Hij werkt als coördinator/teamleider bij een overheidsinstelling.

Het beeld van Chuck is niet alleen mooi, maar vooral ook aardig, omdat het zo typisch Chuck is. Iedereen zal hem onmiddellijk herkennen.

Chuck was dus straatmuzikant en hij speelde sinds 1996 in het centrum van Den Haag. Meestal bij het Centraal Station, maar ook voor de warenhuizen de Bijenkorf en de Hema in de Grote Marktstraat. Chuck Deely speelde het hele jaar door, vrijwel ‘Deely’ dus, ook bij regen of vorst. Hij had plezier in zijn werk en genoot ook van zijn publiek. Hij leefde van zijn werk en wilde (en kreeg) nooit een uitkering. Er zijn 21 cd’s van zijn muziek gemaakt en hij werd geregeld gevraagd voor een optreden. In 2009 ontving hij een oeuvreprijs als de Bekendste Muzikant van Den Haag. Hij stierf in januari 2017 op 62-jarige leeftijd.

Nu is er eerder al een momument van Chuck gemaakt; hij is prachtig vereeuwigd op een muurschildering in de Haagse tramtunnel bij de Turfmarkt.

Ik vroeg Vincent hoe hij erbij kwam om Chuck te portretteren. Dit idee ontstond begin dit jaar toen hij op de plaatsen waar Chuck had gezongen tot lang na diens overlijden nog bloemen zag liggen.

Voor Vincent is boetseren een belangrijk onderdeel van zijn leven. Hij maakt vrij werk en portretten van mens en dier in opdracht. Hij werkt momenteel vooral figuratief en heeft een duidelijk eigen signatuur. Een bronzen portret van Paul van Vliet staat in het hoofdkantoor van Unicef aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag.

Een levensgroot portret van Chuck zit er vast niet in, maar zijn beeld zou heel goed een plaats in een openbaar of overheidsgebouw kunnen krijgen op een mooie sokkel, opdat ook anderen ervan kunnen genieten. Daarom kon ik het niet laten dit op te schrijven.

Mieke van der Maaten
mieke@hotmail.fr

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann