Riante Huis Reigersbergen ter ziele in 1944

Er moeten nog Hagenaars te vinden zijn die het oude huis Reigersbergen hebben gekend. De monumentale woning, boerderij en vele hectaren weiland vormden eens landgoed Reigersbergen, dat lag ingeklemd tussen Paleis Huis ten Bosch en landgoed Marlot. In de Tweede Wereldoorlog werd de woning afgebroken om plaats te maken voor de Atlantikwall.

Vanaf de Leidsestraatweg was het witte landhuis met zijn hoge ramen goed te zien. Het was schitterend gelegen tussen de bomen in het bos. Het monumentale pand geeft een voorname uitstraling. De plaats van de woning doet een grote ouderdom vermoeden, doch ouder dan de negentiende eeuw zal de toenmalige woning niet zijn geweest.

De bebouwing die vóór het landhuis, ging aanzienlijk ver terug in de tijd. Het betrof hier een aantrekkelijke hofstede die vele jaren onderdak bood aan opeenvolgende boerenfamilies. Het was er goed toeven op de vruchtbare geestgronden aan de rand van Den Haag nabij Wassenaar.

Vanaf de Bezuidenhoutseweg was de woning toegankelijk middels een lange oprijlaan met een portierswoning die in 1902 is gebouwd en nog steeds prominent aanwezig is aan het begin van de oprijlaan. Deze oprijlaan is thans onderdeel van het wandelpad.

De eerste bewoners
De ouderdom van het landgoed is terug te voeren tot de 15e eeuw. De grootte en de aard van de behuizingen zijn niet overgeleverd uit die tijd. Ook de hoeveelheid wei- en teelland is dan nog niet bekend. Het landgoed was in 1547 in handen van de vooraanstaande Gerrit van Assendelft (1487-1558). Hij noemde de hofstede Reijgersberg, gelegen aan de noordkant van Den Haag in zijn testament. Hoe hij er was aangekomen, weten we niet. Mogelijk van zijn vader Claas, die in 1501 is overleden of een ander familielid, maar het is ook goed mogelijk dat hij de hofstede zelf heeft aangekocht. In Den Haag gold deze Gerrit als een rijk en invloedrijk man. Hij was president van het Hof van Holland en bezat ook een riante woning aan het Westeinde, waar later de Spaanse ambassadeur met zijn gevolg zijn intrek nam. Het is goed mogelijk dat hij landgoed Reigersbergen als een buitenplaats bezat. Heerlijk in de stilte van het bos en ook ideaal om van daaruit te gaan jagen. De weilanden werden verpacht.

Van Reigersbergen
Maarten Gerritsz was vermoedelijk zo’n pachter die op de hofstede terecht kwam. Mogelijk was er een (familie)relatie met Van Assendelft! Hij overleed vóór 1561. In 1587 zien we zijn zoon Maarten (circa 1559-1625) “wonende bij ’t Haegsche Bosch” actief op de hofstede. Vraag is of hij dan eigenaar is dan wel pachter. Hij en zijn nageslacht zijn zich naar het landgoed gaan noemen en droegen de familienaam Van Reigersbergen. Nazaten uit dit uitgebreide katholieke geslacht zijn thans nog overal in deze regio te vinden.

De laatste bewoners
De hofstede groeide verder. Naast het boerenbedrijf bleef er ruimte voor de herenwoning. Veel is er in de loop der tijd afgebroken, verbouwd en aangebouwd totdat de woning de schitterende uitdossing kreeg die hij op de foto heeft. De laatste bewoner was Henriette Jochems, die het landgoed in 1902 in eigendom kreeg. Ze verrichtte het nodige onderhoud en vergrootte de villa. In 1932 was er paniek: vlammen golfden uit het dak! De brand bleef gelukkig beperkt tot het zolderkamertje, maar de schrik was wel groot. Tijdens de oorlog werd het woonhuis afgebroken voor de aanleg van de Atlantikwall. De eigenaresse en haar man betrokken na de oorlog landgoed Clingendael. In 1956 werd het landgoed gekocht door de gemeente ‘s-Gravenhage.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann