Een rijk onderwijsleven

Bas van den Bosch is geboren in 1955 in Den Haag. In februari 1978 begint zijn loopbaan als ‘onderwijzer’ op de Prins Willemschool, gevolgd door diverse andere Haagse basisscholen. In 1996 behaalt hij een eerste graad bevoegdheid voor het vak muziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Via docent muziek op het Chr. Gymnasium Sorghvliet en Hogeschool Rijn-Delfland, belandt hij uiteindelijk op de Europese School in Mol, België. Vanaf 2007 is hij schoolleider in de Kempen (Noord-Brabant).

Van den Bosch heeft in zijn loopbaan ruim 1.000 leerlingen begeleid en met vele tientallen collega’s samengewerkt.

Moeilijke klas
Toen ik in februari 1978 in Den Haag als onderwijzer begon, was er krapte op de arbeidsmarkt. Via een contact, een bestuurslid van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, kreeg ik de mogelijkheid om een ‘moeilijke’ klas over te nemen op de Prins Willemschool in de Hendrik van Deventerstraat in Den Haag. Deze klas, een 5e klas (nu: groep 7) van 24 leerlingen, had al een paar leerkrachten ‘versleten’ en er werd mij duidelijk gemaakt dat ik het twee weken mocht proberen. Ging het lukken, dan kreeg ik een aanstelling, zou het niet klikken, dan zou ik via de achterdeur weer verdwijnen.

In de huidige tijd een ondenkbare constructie, die in een cao geen enkele rechtsgrond heeft. Toch pakte ik dit aanbod graag aan, omdat ik nu in ieder geval aan het werk kon. Enigszins op mijn hoede was ik echter wel. Wat voor ‘beestenbende’ moest ik aantreffen.

Kauwgombal
In die klas gebeurde het volgende; als de leerlingen aan het werk waren mochten zij aan mijn tafel komen met vragen die zij hadden. Ik kon ze dan individueel weer op weg helpen of wat extra uitleg geven. Na een beetje oefenen werkte dit systeem uitstekend en tijdens het maken van reken of taalopdrachten stonden er dan ook altijd leerlingen aan mijn tafel. ‘Nooit meer dan twee’, was de regel en daar hielden ze zich goed aan.

Zo ook op een keer stond Daantje aan mijn tafel. Daantje was een klein schriel, vriendelijk mannetje, die wat vaker dan gemiddeld hulp nodig had. Ook dit keer stond Daantje naast mij en probeerde iets te zeggen. Uit zijn mond kwam een raar rochelend geluid en Daantje had wel een heel rood hoofd. Op de één of andere manier probeerde hij mijn aandacht te trekken, in ieder geval anders dan anders. Hij wees op zijn mond, rochelde onverstaanbare klanken en ineens begreep ik wat er aan de hand was: Daantje stond naast mijn tafel te stikken!

Daantjes kleur begon langzaam te veranderen van rood naar paars. Op zo’n moment gaat er van alles door je hoofd en het enige wat ik kon bedenken was Daantje een flinke klap in het midden van zijn rug te geven. Het effect was alleszins bevredigend, want met mooie boog landde er een grote rode zuurbal midden op mijn bureau. De kleur van Daantjes gezicht herstelde zich snel.

Achteraf blijkt dat Daantje en ik dus ook, geluk hebben gehad, want enige jaren later overleed een zoontje van een collega door eenzelfde incident. De kauwgombal kwam niet los.

Zo begon mijn onderwijsloopbaan, maar ik ben niet altijd ‘onderwijzer’ gebleven’. Wetgeving veranderde en ‘de onderwijzer’ werd ‘leraar, het ‘hoofd der school’ ‘werd ‘directeur’ en ‘een school’ werd ‘een bedrijf’ met één budget, begrotingen, onderhoudsplannen, balansen en alles wat daarbij hoort. Van mijn hobby maakte ik mijn beroep en via het R’dams conservatorium en het Koninklijk Conservatorium Den Haag kwam ik terecht op het Chr. Gymnasium Sorghvliet waar ik de ondankbare taak had de populaire Gregor Bak op te volgen.

Sorghvliet
Wat een verschil, van het Mozaïek in de Beetsstraat (Spoorwijk) naar het elitaire Sorghvliet. Een enorme ervaring rijker. Na Sorghvliet volgde een internationaal uitstapje. Ik werd docent muziek aan de Europese school in Mol (België). Opnieuw een bron van verhalen. Momenteel leid ik drie basisscholen in de gemeente Reusel-De Mierden. Ik werkte altijd met veel inzet en plezier en heb meer dan 1.000 leerlingen mogen begeleiden en met tientallen collega’s samengewerkt.

Rijk onderwijsleven
Inmiddels ben ik 39,5 jaar verder, ben nu 62 jaar en dat levert een schat aan verhalen op. Ik heb gedurende mijn loopbaan deze grappige, verrassende, serieuze maar ook verdrietige situaties opgeschreven en die zijn nu onlangs in boekvorm zijn uitgegeven. Ik heb een rijk onderwijsleven gehad dankzij al die fijne mensen en hoop hiervan nog een aantal jaren te mogen blijven genieten.

“As die klènuh maar een beetje naar zich toe ken rekenûh, meester”

ISBN: 978-94-022-3905-8. Aantal pagina’s: 92. Prijs: 16,99 euro inclusief verzendkosten. Verkrijgbaar bij boekscout.nl en bol.com.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann