ANBO in de Torenstraat in Den Haag

De Torenstraat: in 1930 verrees daar de allereerste gestapelde autogarage van Nederland. Een rijksmonument. Het gebouw heeft een grote stedenbouwkundige waarde. Niet alleen vanwege de architectuur, maar ook vanwege de ligging in de knik van de Torenstraat. Die is ontstaan in samenhang met de in 1924 uitgevoerde verkeersdoorbraak.

Op dat moment bestond de voorloper van ANBO al jaren. Verzekeringsman en publicist Perio, in het echt Gerardus Lambertus Janssen geheten, is de oprichter van de Bond voor Staatspensionering, waarvan ANBO de rechtsopvolger is. Perio leefde van 1859 tot 1932 en richtte op 9 september 1900 in Arnhem de Bond op om te strijden voor een allemanspensioen. En dat lukte! In 1947 – vlak na de oorlog – werd door Willem Drees, destijds minister van Sociale Zaken, de Noodwet Ouderdomsvoorziening ingesteld, om ouderen van een basisinkomen te voorzien.

Tien jaar later, maar liefst vijfentwintig jaar na Perio’s dood, werd onder Drees’ premierschap de noodwet vervangen door een permanente regeling die vandaag de dag nog bestaat: de AOW.

Het strijden voor een goed pensioen en het behartigen van de materiële belangen van ouderen leidde op 6 december 1977 tot een fusie tussen de Bond voor Staatspensionering en de Algemene Bond voor Bejaarden, onder de naam ANBO, de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen.

Kom eens langs
Met 117 jaar ervaring zijn we de oudste en nog altijd meest invloedrijke stem van onze leden en staan we u vanuit ons mooie pand aan de Torenstraat graag bij. En we zijn van plan nog heel lang te blijven, want we worden ouder en blijven langer gezond. Er is dus meer tijd om leuke dingen te doen, andere mensen te ontmoeten, te bewegen en te leren. Aan de andere kant trekt de overheid zich steeds meer terug en zijn er dus ook meer vragen. Over gezondheid, of die van een naaste, over inkomen of over uw woonsituatie.

Dat is wat wij allemaal te bieden hebben, vanuit een gezellig lokaal in de Torenstraat.

Woensdag inloopspreekuur
Mensen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Met een aantal kleine of grote aanpassingen kan dat vaak ook. Onze woonconsulenten geven daarvoor praktische tips en adviezen. Maar zij geven ook voorlichting over inbraakpreventie, valpreventie en brandveiligheid.

Veel ouderen kunnen wel wat ondersteuning thuis gebruiken. We helpen u bij het aanvragen van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp bij de gemeente. Maar ook bij het opstellen van bezwaarschriften bij problemen met de gemeente, het CAK, de Sociale Verzekeringsbank of een andere instelling. Daarvoor kunt u dagelijks terecht bij onze Raad en Daad Advieslijn, per telefoon, 0348-466688 of per mail. Daarnaast kunt u ook elke woensdag even langskomen voor het inloopspreekuur. Op onze website www.anboraadendaad.nl staan ook heel veel vragen en antwoorden.

ANBO komt zelfs bij u thuis om persoonlijk advies te geven. We helpen met belastingaangiftes, het veiliger maken van uw woning en het verhelpen van eenzaamheid.

Fors besparen
Niet alleen in Den Haag hebben we veel leden; onze leden zitten in het hele land. Omdat ANBO zo veel leden heeft, hebben we veel voordeel kunnen bedingen. Onze leden kunnen honderden euro’s besparen op hun maandelijkse vaste lasten. Op hun zorg- en schadeverzekeringen en met onze Energieservice. We zorgen voor leuke kortingen op sporten, reizen en cursussen. Informatie daarover is te vinden op www.anbo.nl/ledenvoordeel.

Mensen ontmoeten
Vier dagen per week staat de koffie klaar en kan iedereen binnenlopen voor advies én leuke activiteiten. Elke maandag staat er bijvoorbeeld Granny HipHop op het programma. En elke woensdag is er inloopspreekuur voor allerhande advies, over bijvoorbeeld belastingzaken, WMO-aanvragen of eigen bijdragen. Maar Hagenaars kunnen onder het genot van een kopje koffie ook kennis maken met elkaar. Kijk eens op www.anbo.nl/denhaag voor alle activiteiten.

Zelf iets doen?
Mist u iets? Wij staan open voor nieuwe ideeën en zijn continu op zoek naar mensen die iets willen doen voor anderen. Zoals het organiseren van reizen, uitjes of evenementen. Een koffieochtend, een leesclub of cursussen verzorgen. Of gewoon andere leden willen helpen onder de vlag van ANBO. Stuur uw idee en motivatie naar denhaag@anbo.nl. Dan nodigen wij u uit om uw idee te bespreken!

ANBO is dé belangenbehartiger voor senioren. We organiseren ledenvoordeel, individueel advies en we organiseren allerlei activiteiten vanuit ons Lokaal aan de Torenstraat. We werken ook voor uw collectieve belang: onze belangenbehartigers overleggen met Kamerleden, ambtenaren, pensioenfondsbesturen, de SVB, het CBR, de banken, het CAK, het CIZ en nog vele andere organisaties. Zo kunnen we knelpunten oplossen of problemen voorkomen. Lid worden kost 29,95 euro voor het eerste jaar en 42,50 euro voor het tweede jaar. Ooievaarspashouders krijgen 50 procent korting. Bel daarvoor naar 0348-466690 op kijk op www.anbo.nl/wordlid.

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann