Klein stukje Transvaal uit vervlogen dagen

Toen ik in 1937 met mijn ouders en een pasgeboren zusje een tweede etage in de Pretoriusstraat ging betrekken, was ik nog maar een knulletje van vijf jaar. Wij kwamen uit een benedenwoning met een tuintje in de Rubensstraat, maar mijn vader wilde zo graag een plat dak hebben om een duiventil te beginnen. De woning op nummer 93 was oké: vijf kamers, leuk balkon, een mooie keuken, maar… de duiventil ging helaas niet door, want onze buurman van 91 lag er al een paar jaar en een tweede erbij mocht niet van de gemeente.

Wij keken vanuit onze woonkamer uit op de kerktoren van de Zuiderkerk van de Reitzstraat. Klok, wind-wijzer, dus wat wil je nog meer? Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is er nog een Duitse para aan de spits blijven hangen en na een klein brandje op 9 april 1995 is bij afbraak de spits uit de kraantakel gevallen. Ook had de straat een gem. school waar ik op school ging.

Tijdens de mobilisatie was de gymzaal in gebruik genomen door de militairen en stonden de paarden op de speelplaats. Tijdens de oorlog was de gymzaal een ruimte waar de winkeliers hun bonkaarten moesten inleveren en stond er voor de muur een aantal fietsenrekken met twee bewakers, waar je zo af en toe nog wel eens wat kon ritselen in verband met diverse levensmiddelenbonnen. In de hongerwinter van 1994 is mijn zusje als zovelen overleden aan de toen heersende difteritis. Wij hadden veel winkels op onze straathoeken. Bij ons waren dat Simon de Wit, drogisterij Het Molentje, een dameskapsalon, melkhandel, groenteboer, tabakswinkel. Aan de deur kwamen bakker Hus, melkboer Overtoom en op vrijdag visboer Keus met een bakfiets met vis. Bij speciale gebeurtenissen kwam er vaak in de middag een krantenverkoper in de straat, gewapend met een dikke tas vol kranten was zijn roep dan: ‘Elsevier, lees nu de Elsevier’. Op de Paul Krugerlaan was het ook altijd heel gezellig.

Winkels als Jamin, Van Buuren, De Tijd, De Katjang, Hus, De Sierkan, Het Keteltje, speelgoedwinkel De Bazar, Verkade en niet te vergeten de winkelweken met Kerst en Sint Nicolaas. Tijdens de intocht van Sint en Piet was alles even feestelijk. Na de oorlog is daar later veel verandering in gekomen. Onze Pretoriusstraat startte met een toneelvereniging Semper Florens. Links staande staat de heer Kroon van 128 en zittende is mevrouw Oosterlaken van 146 (?). de rest herken ik niet. Ik weet nog veel buurtjes te herinneren die tot ver na de Tweede Wereldoorlog in deze straat zijn blijven wonen, zoals op 109 de familie Rozenburg, de familie Heskes op 103, de familie Verstraten op 99, de familie Van Leeuwen op 97, de familie Kanitz (dat waren wij dus) op 93, de familie Verkuien op 91, de familie Van Gorsel op 89, de familie Boonstra op 87, de familie Kathman op 85, het straatkruideniertje. Aan de overzijde van de straat: familie Van Leeuwen op 106, de familie Gode op 108, de familie Middeldorp op 110, de familie Touw op 112 (de latere Harry Touw, humorist en conferencier, met hem heb ik nog menig bruiloft mogen vezorgen in feestzaal Crooimans aan de Steynlaan), de familie Secreve op 114, de familie Slieger op 116 en zo kan ik nog wel een pagina vullen. Leuk als er nog personen zijn die met mij van gedachten hierover willen wisselen. Zelf begon ik in 1960, naast de toen populaire ijssalon De Turko van Dick Kuiper, een winkel op nummer 17-18 in feestartikelen en verhuur van feestkleding. Ik vertrok hier in verband met mijn leeftijd in 1999 en ging naar de Ocarinalaan 250 in Rijswijk, waar ik zeer naar mijn zin woon, maar toch nog vaak met mijn vrouw terug zit te denken aan die toen zo prettige Haagse Transvaalwijk.

Karel Kanitz
Ocarinalaan 150
2287 RE Rijswijk

Reageren

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann